Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar BBC-journalisten Vitalij Sjevtjenko de ukrainska uppgifterna och förklarar vad de har för betydelse för kriget. Foto: SVT

Ukraina: Kraftig ökning av nedskjutna ryska plan

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska militären säger sig ha skjutit ned 13 ryska stridsflygplan, bara under februari. Det är en kraftig ökning jämfört med månaderna dessförinnan.

Sedan starten på Rysslands fullskaliga invasion säger sig Ukraina ha skjutit ned totalt 345 stycken ryska stridsflygplan. 13 av dessa ska ha förstörts mellan den 17 och 29 februari. SVT kan inte verifiera siffran men om den stämmer innebär det, enligt BBC, en kraftig ökning jämfört med månaderna dessförinnan.

Ett av de plan som Ukraina ska ha skjutit ned i februari är ett ryskt radarspaningsplan av modellen A-50.

Kriget i Ukraina

Ryssland kommenterar inte

– Bilder och videoklipp som filmats av ryssar gör att vi kan slå fast att en A-50 definitivt sköts ner. När det gäller de andra planen har vi inga säkra bevis, säger journalisten Vitalij Sjevtjenko på BBC Monitoring.

Uppgiften om en nedskjuten A-50 bekräftas också av ryska militärbloggare, som dock hävdar att det inte var Ukraina utan det ryska luftvärnet som sköt ned det av misstag. Det ryska försvarsdepartementet har vare sig kommenterat uppgiften om något nedskjutet radarspaningsplan eller andra ryska stridsflygplan.

”Möjligt att Ryssland lider brist på erfarna piloter”

Ytterligare en A-50 ska ha skjutits ned i januari ovanför Azvoska-sjön. Det gör att Ryssland på kort tid förlorat två plan av en modell som används av Ryssland för att hitta ukrainska mål att attackera.

– Ryssland har bara en handfull sådana sofistikerade spionplan och en annan aspekt är att besättningen på sådana plan tar tid att träna upp. Så det är möjligt att Ryssland nu lider brist på erfarna piloter och radaroperatörer, säger Sjevtejnko.

SVT har sökt det ryska försvarsdepartementet.

Hör BBC-journalisten Vitalij Sjevtjenko gå igenom de ukrainska uppgifterna och förklara vad de har för betydelse för kriget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet