Ukraina lovar utreda film med krigsfångar

Uppdaterad
Publicerad

Ett nära sex minuter långt videoklipp, som uppges visa ukrainska soldater som skjuter ryska krigsfångar i benen, har fått spridning och väckt reaktioner. Nu lovar den ukrainska regeringen att omedelbart utreda händelsen.

Filmklippet började cirkulera i pro-ryska sociala medier-kanaler i söndags och ska enligt Washington Post vara inspelat i byn Malaya Rohan i Charkiv-regionen i östra Ukraina. Även tyska Bild har analyserat videoklippet och kunnat verifiera att videon spelats in mellan lördag och söndag i Malaya Rohan.

På klippet, vars äkthet fortfarande inte har verifierats, syns vad som uppges vara ett antal ryska krigsfångar som är bundna och liggandes på marken. Några har påsar på huvudena.   

I en sekvens förs tre fångar ut ur en van, tvingas ned på knäna och skjuts sedan i baksidan av benen.

”Kränker inte våra fångar”

Den ukrainska regeringen har inte bekräftat filmens äkthet, men säger att man ser mycket allvarligt på anklagelserna och att man omedelbart ska starta en utredning.

– Regeringen tar detta på väldigt stort allvar och det kommer omedelbart att inledas en utredning, säger Oleksij Arestovytj, en högt uppsatt rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i en intervju som publicerats på Youtube.

– Vi är en europeisk armé och vi kränker inte våra fångar. Om detta visar sig vara på riktigt så är det ett fullständigt oacceptabelt beteende.

”Kan vara uppenbara krigsbrott”

Said Mahmoudi är professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och menar att om videon är äkta så handlar det om uppenbara krigsbrott från de ukrainska styrkorna.

– Vi får vänta och se, men reaktionerna från Ukraina tyder på att de inte kan utesluta bestämt att videon faktiskt visar det som påstås. Något man kunnat göra i andra fall där det handlat om uppenbara falska propagandavideos från rysk sida. Nu har man haft gott om tid att kolla med trupper om detta verkligen hänt eller inte, men någon dementi har ännu inte kommit. 

Klara regler

Om videon är äkta menar Said Mahmoudi att det handlar om uppenbara krigsrättsbrott. Förutom tortyr kan det även röra sig om mildare brott, som att visa upp krigsfångarnas ansikten för allmänheten, något som är förbjudet enligt krigets lagar.

– Det finns väldigt klara regler här. Krigsfångar är en skyddad grupp som ska behandlas med respekt och ges mat och vatten.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har det nästan dagligen rapporterats om krigsbrott från den ryska sidan, till exempel om bombningar och beskjutningar av civila.

– Den typ av brott vi sett och hört om har ju hittills framför allt handlat om att den ryska sidan inte gör skillnad mellan civila och militära mål eller att man använder vapen som är förbjudna. Eftersom det är Ryssland som invaderat Ukraina är det ju de som kan stå för den typen av krigsbrott, men hur man behandlar krigsfångar är något som både Ryssland och Ukraina kan styra över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.