SVT:s Bert Sundström tillbaka i Moskva: ”Situationen spänd”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström har återvänt till Moskva. Men de hårda censurlagar som bidrog till att han kallades hem kommer att påverka hans arbete framöver.

– Självklart kommer jag att beskriva det som sker i Ukraina som ett krig, säger Bert Sundström, SVTs Rysslandskorrespondent. Något annat är ju inte möjligt, säger Bert Sundström i Aktuellt.

Bert Sundström reste hem till Sverige i början av mars efter att den ryska staten infört repressiva lagar som begränsade vad man får säga om kriget i Ukraina. 

SVT:s ansvariga utgivare utgivare Charlotta Friborg sa då att SVT ville utvärdera läget i landet innan korrespondenten återvände.

”Få vill ställa sig framför kameran”

Efter att Bert Sundström återvänt till Moskva så har det väckts frågor kring korrespondentens medverkan i Aktuellt där han kallade kriget för en ”speciell militär operation”:

– Det gör ju att jag bör beskriva det som händer i Ukraina som “en speciell militär operation”, och det får jag då finna mig i att göra, för det är det man säger officiellt, sa Bert Sundström under tisdagens Aktuellt-sändning.

– Jag har förstått att det jag sa i gårdagens Aktuellt kunde missförstås och jag vill därför förtydliga saken. Jag kommer att rapportera från Ryssland precis som vanligt, men jag måste visa extra omsorg om de ryssar jag intervjuar. Det är svårt att nu överblicka vilka risker ryska medborgare löper när de uttalar sig om kriget i Ukraina. Också inför en svensk TV-kamera.

Enligt de nya ryska medialagarna ska kriget i Ukraina kallas för en ”särskild militär operation”, men lagstiftningen gäller media som publicerar sig i Ryssland och på ryska språket.

Påverkar arbetet

När Bert Sundström nu återvänder så kommer lagarna att påverka arbetet en del, säger han.

– Förmodligen kommer jag kunna arbeta ute på gatorna hyfsat väl. Det är bara det att eftersom situationen är så pass spänd så är det nog få människor som vill ställa sig framför en kamera och ännu färre som vågar säga vad de på riktigt tycker.

Livet i Moskva fortlöper enligt Bert Sundström som vanligt, om än i något lugnare tempo och med mindre trafik på gatorna. Det finns en viss osäkerhet eftersom man inte vet hur mycket sanktionerna kommer slå mot det ryska folket.

– Man talar inte så mycket, situationen är känslig. Men många ryssar verkar tro på regeringens propaganda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.