Foto: TT

Ukraina tar historiskt steg mot Nato

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas parlament har röstat för att överge landets status som icke-allierad och arbeta för medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Lagförslaget fick 303 röster, vilket är 77 fler än vad som krävs för att det skulle gå igenom. Bara åtta parlamentariker röstade emot.

Den forna sovjetstatens status som neutral och icke-allierad antogs under påtryckningar från Ryssland 2010. Att den överges är en förutsättning för att Ukraina ska kunna ansluta sig till någon militärallians.

Ukrainakrisen

Ryssland: ”Ovänligt steg”

President Petro Porosjenko har sagt att han vill ansöka om medlemskap i Nato eftersom Ryssland hotar Ukrainas territoriala integritet.

Moskva var snabbt med att göra tumme ner. Ukrainas positionering gentemot Nato är ett ”ovänligt steg” och Rysslands gensvar är negativt, säger landets sändebud till säkerhetsorganisationen OSSE enligt nyhetsbyrån Interfax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet