Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De kommer att trycka på hårdare, de kommer försöka nå framgång, men vi kommer inte att låta det ske, säger Andrij Plachotnjuk. Foto: SVT

Ukrainas ambassadör: ”Kommande månaden blir avgörande”

Publicerad

Ryssland trappar upp attackerna mot Ukraina samtidigt som Ukraina lider brist på vapen och ammunition.

– De kommande veckorna och månaden blir avgörande, säger Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, i SVT:s ”30 minuter”.

Ett år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Den senaste tiden har ryska styrkor eskalerat sin beskjutning mot Ukraina och flera experter varnar för en rysk storoffensiv.

Allierade länder i väst har lovat att skicka stridsvagnar för att hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland, men leveranserna kan dröja samtidigt som den ukrainska militären har brist på ammunition.

– De kommande veckorna och månaden blir avgörande, säger Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk i SVT:s ”30 minuter”.

”Vi kommer inte låta det ske”

Han tar upp det stora antalet ryska soldater som mobiliserats och hur Ryssland försöker nå taktiska segrar längs med frontlinjen.

– De kommer att trycka på hårdare, de kommer försöka nå framgång, men vi kommer inte att låta det ske, säger han.

Andrij Plachotnjuk betonar vikten av att snabba på de utlovade leveranserna av vapen från väst och att det militära stödet till Ukraina måste vara uthålligt och varaktigt.

Vill inte säga när kriget tar slut

– För att vi ska kunna vara väl förberedda för motoffensiver och för att kunna frita vårt land behöver vi så mycket hjälp att försvara oss som möjligt. Låt det vara ammunition, sofistikerade vapen eller vad annat som helst, säger Ukrainas ambassadör, Andrij Plachotnjuk, i SVT:s ”30 minuter”.

Andrij Plachotnjuk menar att man bör göra allt för att kriget ska nå ett slut i år – men samtidigt vågar han inte ge ett svar på när krigsslutet verkligen kommer.

– Jag kan inte säga ett specifikt datum eller ett specifikt år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.