Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Serhij Zacharin från Kiev är upphovsmannen till ”hemmabunkern”. Foto: Privat

Ukrainsk ”hemmabunker” sägs skydda mot ryska attacker

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Serhij Zacharin från Kiev tillverkar skyddsbunkrar av metall som människor kan installera i sina bostäder. Enligt Serhij skyddar metallboxarna vid ryska angrepp.

Före kriget jobbade han med träförädling, men efter starten på Rysslands krig mot Ukraina har han sadlat om.

Hemmabunkern, eller ”livskapseln” som han själv kallar sin skapelse, består av fem millimeter tjocka metallplåtar som satts ihop med bultar.

Kriget i Ukraina

Håller inte för en direktträff

Hela konstruktionen installeras i en lägenhet eller på ett kontor genom att fästas i en bärande vägg. Serhij säger att han låtit testa metallkonstruktionens hållfasthet och säger att den klarar att få omkring 40 ton över sig.

– Den håller om hela huset skulle rasa, säger Serhij till SVT. Men han betonar samtidigt att hans livskapsel inte skulle klara en direktträff av en rysk granat.

Två meter hög

Skyddskapseln är två meter hög och en meter bred, och har ventilationshål. Men den är en lyx som få människor i det krigshärjade Ukraina kan unna sig. Serhij säger att tar betalt 1790 dollar, motsvarande drygt 18 000 svenska kronor, för enda bunker.

– Än så länge har jag inte sålt särskilt många men det är bara början.

Serhij försvarar priset med att han har höga material- och arbetskostnader.

Vad säger du till dem som kanske tycker att du bara försöker tjäna pengar på kriget?

– Jag har redan fått såna kommentarer av en del ”ljushuvuden”. Men jag gör bara en mycket liten vinst på det här och den vinsten går till att utveckla mitt företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet