Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påven Franciskus till förhandlingar i Ukraina och säger att det krävs mod att ”hissa vit flagga” – ett uttalande som väcker hård kritik från Ukraina. Foto: RSI/Reuters

Ukrainsk ilska efter påvens ord om vit flagga: ”2 500 kilometer bort”

Publicerad

Påve Franciskus säger i en intervju att Ukraina inte borde känna någon skam över att hissa vit flagga och förhandla med Ryssland. Hans ord sågas i hårda ordalag av Ukraina.

”Vår flagga är gul och blå. Det är under den vi lever, dör och kommer att vinna. Vi kommer aldrig hissa några andra flaggor”, skriver utrikesminister Kuleba på X.

Påven, som vid flera tillfällen sedan den fullskaliga invasionen 2022 uppmanat till fred, gjorde uttalandena i en ännu i sin helhet inte publicerad intervju med det schweiziska tv-bolaget RSI förra månaden.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som tagit del av en transkribering av samtalet, frågades påven om sin syn på om Ukraina bör ge upp och om det i så fall skulle legitimera den starkes rätt i världen.

Kriget i Ukraina

– Jag anser att den starkaste är den som ser på situationen, tänker på sitt folk, har modet att hissa vit flagga och förhandlar, svarade påven.

– Ordet förhandling är ett modigt ord. När du förstår att du är besegrad, att saker inte går väl, så måste du ha mod att förhandla.

Skarp kritik från Ukraina

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har reagerat kraftigt på påvens uttalande. Han skriver att landet aldrig kommer hissa någon annan flagga än sin egen.

”Starkast är den som i kampen mellan gott och ont står på de godas sida snarare än att försöka likställa dem och kalla det ”förhandlingar”, skriver han på X.

President Volodymyr Zelenskyj säger på Telegram, utan att nämna påven vid namn, att det enda som håller ”ryska mördare och torterare” borta från resten av Europa är de ukrainska försvararna.

”I Ukraina stod tidigare hus och kyrkors vita väggar, nu brända och förstörda av ryska granater. Detta talar sitt tydliga språk om vem som måste sluta för att kriget ska kunna ta slut”.

Zelenskyj fortsätter med att tacka de präster som ger soldaterna stöd vid fronten.

”Detta är kyrkan – den står tillsammans med människorna, inte två och ett halvt tusen kilometer bort någonstans och medlar virtuellt mellan någon som vill leva och någon som vill förgöra.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet