Ukrainska e-sportlegendaren om tystnaden från ryska vännerna: ”Sorgligt”

Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har skapat stor splittring inom e-sport- och gamingvärlden. Det tidigare Starcraft-proffset Aleksey Krupnyk berättar att han möts av tystnad från sina vänner i Ryssland.

– Jag är besviken, säger han.

Under namnet WhiteRa gjorde Aleksey Krupnyk från Odessa sig känd för sin kreativa spelstil i strategispelet Starcraft. Begreppet ”special tactics” som han själv myntade används numera av spelare världen över för oväntade och underhållande strategier.

Han spelade på proffsnivå från och till i nära 20 år innan han lade musen på hyllan. I dag bor han i Berlin där han jobbar med en strömningstjänst – samtidigt som han på eget initiativ organiserar insamlingar av utrustning till den ukrainska armén.

– Det kan vara skyddsvästar, hjälmar, läkemedel, kläder, säger han till SVT Nyheter.

Stopp för ryska lag

Flera företag inom e-sport och gaming har vidtagit åtgärder sedan Ryssland inledde invasionen.

Turneringsarrangören ESL som bland annat äger svenska varumärket Dreamhack har stoppat två ryska lag från att delta i ESL Pro League.

Däremot fick spelarna delta så länge de gjorde det under neutral flagg, utan att representera sin klubb eller sitt land.

Bortplockad från fotbollsspel

EA Sports som ligger bakom bland annat fotbollsspelen Fifa har lovat att plocka bort alla ryska landslag och klubblag ur sina spel.

Det ryska Counter-strike-laget Gambit Esports befann sig på en turnering i Polen när kriget bröt ut. I ett uttalande skriver de att deras spelare blev satta under ”hård press” i samband med turneringen, och att de blivit hotade på sociala medier.

”Vi måste stötta varandra under de här svåra tiderna. Håll politiken borta från e-sporten och visa istället ömsesidig respekt och stöd till varandra.” skriver de.

Möts av tystnad

Genom åren har Aleksey Krupnyk spelat mot många ryssar. Flera av dem har blivit hans vänner, men den senaste tiden har de bara varit tysta.

– Det är sorgligt. Det är svårt att hitta rätt ord, säger han.

Hör Aleksey ”WhiteRa” Krupnyk berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.