Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oleksej Danilov, chef för Ukrainas säkerhets- och försvarsråd, resonera om när han tror kriget tar slut. Foto: SVT

Ukrainska försvarschefen: ”Vi tänker inte ge ryssarna något”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina kommer att gå segrande ur kriget och ta tillbaka allt ockuperat land, inklusive Krim. Det säger Oleksij Danilov, chef för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd.

– Vi förhandlar varken om vårt territorium, vår suveränitet eller vår framtid. Det är otänkbart. Punkt slut, säger han till SVT Nyheter.

Mariupol, Luhansk och Donetsk hör till de ukrainska städer som i nuläget uppges vara kontrollerade av Ryssland efter ett år av intensiva strider – strider som i stor mån fortfarande pågår i områdena.

– Vi vet exakt vad vi måste göra för att hela vårt lands territorium ska befrias från angripanden. Inklusive Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja län, samt Krim, säger Oleksij Danilov till SVT.

Kriget i Ukraina

Numerärt överläge

Enligt ukrainsk underrättelsetjänst hade Ryssland drygt 320 000 soldater på plats i Ukraina vid krigets början. En siffra som uppskattas ha fördubblats ett år senare. Samtidigt uppskattade Internationella institutet för strategiska studer (IISS) att Ukraina hade 209 000 soldater i aktiv tjänst 2021. Trots det på pappret numerära övertaget dementerar Oleksij Danilov bilden av Ryssland som ett ”stark fiende”.

– Om man räknar man mot man, stridsvagn mot stridsvagn och flygplan mot flygplan så följer det helt andra regler, helt andra algoritmer. Idag är läget så att för varje stupad ukrainsk soldat dödar vi sju ryssar. Sju mot en. Sådan är matematiken.

”Förhandlar inte om vårt land”

Flera västländer har uppmanat till förnyade fredsamtal mellan Ukraina och Ryssland i syfte att undvika en bredare konflikt. Vissa säger även att Ukraina kommer tvingas ge upp land i utbyte mot fred, något som Oleksij Danilov menar är otänkbart.

– Jag vill att vi ska vara på det klara med att vi inte tänker ge ryssarna något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet