Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. Se volontärernas arbete för att ta hem stupade soldater i klippet. Foto: Reuters

Ukrainska volontärer tar hem stupade soldater till anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Längs med krigets frontlinje i Ukraina rör sig ett hundratal volontärer som har tagit på sig uppgiften att ta hem döda soldater till deras familjer.

– Vi jobbar för ett hundraprocentigt resultat – att gräva upp varenda en av våra soldater som dött för Ukraina, säger Oleksij Jukov som startat Operation svart tulpan.

Explosioner hörs i horisonten medan Operation svart tulpan arbetar i skogen utanför Jampil i Donetskregionen.

Det är inte första gången 37-årige Oleksij Jukov letar efter stupade soldater. Han tog ett av de första initiativen till att hitta människor som begravts på de ukrainska slagfälten under Andra världskriget.

Han hittade över 3 000 kroppar från sovjetiska soldater och 1 000 från tyska soldater, berättar han för nyhetsbyrån Reuters.

”Vita fläckar överallt”

Redan som tolvåring insåg han hur många kroppar som finns kvar sedan kriget, när hans storebror tog med honom till ett tidigare slagfält.

– Det jag såg i skogen har präglat mig sedan dess. Allting var grönt, men med vita fläckar överallt. Det var mänskliga ben, säger han till Reuters.

Förlorade sitt öga

Uppdraget med att gräva upp och identifiera soldater är långt ifrån ofarligt. Kropparna hittas ofta tillsammans med rester av explosivt material. Vissa gravar kan vara avsiktligt minerade.

Under sin expedition för att hitta Andra världskriget-soldater skadade Oleksij Jukov sina ben och förlorade sitt högra öga när en gammal mina exploderade.

Volontärerna i Operation svart tulpan gräver upp både ryska och ukrainska soldater, enligt Oleksij Jukov. Hur många de har hittat hittills vill han inte kommentera.

Se hur gruppen arbetar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet