Här är vapnen som den svenske mannen hade i sin reseväska när han greps på bussen. Foto: Albansk polis

Svensk man gripen i Albanien – hade 19 pistoler i resväskan

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man i 20-årsåldern har gripits på en buss på väg från Albanien till Tyskland. Han hade 19 pistoler i sin resväska.

– Enligt de uppgifter vi har är han gripen för vapensmuggling, säger Magdalena Nergården, på UD:s konsulära jour.

Enligt albansk press greps mannen under måndagen. Han satt då som passagerare på en buss mellan Albanien och Tyskland. Enligt den albanska polisen gjordes en rutinkontroll där pistolerna hittades i mannens väska.

– Det vi kan säga är att vi känner till uppgifterna om att en svensk man har gripits på gränsen mellan Albanien och Montenegro. Enligt de uppgifter vi har är han gripen för vapensmuggling, säger Magdalena Nergården, på UD:s konsulära jour.

Vapenhundar används

Polisen i Albanien har stärkt kontrollerna vid gränsen för att stoppa vapen- och drogsmugglare, skriver de på sin hemsida. De använder då drog- och vapenhundar som letar igenom bagaget i turistbussarna.

Pistolerna har blivit beslagtagna och mannen är gripen misstänkt för vapensmuggling. Enligt albanska medier utreder nu polisen varifrån vapnen har kommit och varför svensken hade dem i sin väska.

Sveriges ambassad i Tirana följer nu ärendet, enligt UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.