Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juriststudenterna Izraa Alzamli och Corinne Shanahan om protesterna vid USA:s universitet. Foto: SVT/TT

Unga amerikaner protesterar mot Bidens stöd till Israel: ”Det pågår en förändring”

Uppdaterad
Publicerad

På universitet runt om i USA protesterar unga mot president Bidens stöd till Israel. De kräver eldupphör.

– Det har kommit till en punkt där ingen kan blunda, säger Harvardstudenten Izraa Alzamli, som själv förlorat familjemedlemmar i kriget, till Utrikesbyrån.

Efter Hamas terrorangrepp den 7 oktober 2023 försäkrade president Joe Biden att USA alltid skulle stötta Israel. Men efter månader av israeliskt anfall mot Gaza, har USA skärpt tonen och vädjat om att skona civila.

Samtidigt pågår protester mot kriget. Protester som lett till en debatt om antisemitism och yttrandefrihet vid universitet i USA.

Krig mellan Israel och Hamas

Två som deltagit i pro-palestinska demonstrationer är Corinne Shanahan och Israa Alzamli, som båda studerar juridik vid Harvard.

– Vi gör så gott vi kan för att uppmärksamma de grymheter som sker i Gaza. Det har kommit till en punkt där ingen kan blunda, säger Izraa Alzamli till Utrikesbyrån.

Hon är flykting från Gaza och har familjemedlemmar som dött i kriget. I en video som fått stor spridning konfronterar hon den demokratiska senatorn Elisabeth Warren med frågan varför hon inte krävt vapenvila.

– Jag kände att det var ett tillfälle jag inte kunde missa.

Men demonstrationerna har splittrat studentkåren. Det finns uppgifter om trakasserier både mot judiska studenter och pro-palestinska demonstranter.

– Folk är verkligen rädda för att säga ifrån på grund av hur mycket trakasserier som sker, säger Israa Azlami.

Unga ogillar Bidens hantering av kriget

Opinionen i USA är splittrad. Cirka en tredjedel av amerikanerna, 35 procent, gillar Biden-administrationens svar på Israel-Hamas-kriget, medan 41 procent ogillar och 24 procent är osäkra. Det visar en undersökning från Pew research center, från den 7 december förra året.

Vuxna under 30 år är mer kritiska. I åldersgruppen 18-29 år är det bara 19 procent som gillar svaret på kriget. Hela 46 procent ogillar hur regeringen har hanterat kriget, men många är också osäkra.

Israa Alzamli tror att studentaktivism är första steget till ett politiskt skifte.

– Att vi ser att studenter över hela landet protesterar för Palestinas sak visar att det pågår en större förändring.

Se Utrikesbyrån: Vacklar Israels beskyddare? på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet