”Det är bara den senaste av många skamfulla attacker mot hbtq-rättigheter från Viktor Orbáns regering” säger den ungerska europaparlamentarikern Anna Donath som fördömer den nya lagen. Foto: Laszlo Balogh/TT

Ungern förbjuder ”främjande” av homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Parlamentet i Ungern har nu godkänt en lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga. Människorättsorganisationer har uttalat stark kritik och flera europaparlamentariker reagerar: ”Den stigmatiserande häxjakten måste sluta nu” säger ungerska Anna Donath från den liberala gruppen RE.

Lagförslaget, som lades fram av premiärminister Viktor Orbáns konservativa högerregering Fidesz, har fått kraftig kritik från människorättsgrupper som Amnesty International och RFSL samt ungerska oppositionspartier.

Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, lyder en del av lagtexten. Redan i fjol ville ungerska nationalister förbjuda en barnbok om kaniner som de ansåg var homosexuell propaganda och nu kommer hbtq-grupper hindras från att dela ut information.

Ungerns parlament har klubbat igenom flera lagar som påverkar hbtq-personers vardag under pandemin. Förra året antog det ungerska parlamentet nya lagar som förbjuder samkönade att adoptera i Ungern och ungrare att byta kön juridiskt.

”Stigmatiserar hbtq-personer”

Gwendoline Delbos-Corfield, fransk europaparlamentariker i den gröna gruppen, skriver i ett uttalande att den ungerska lagen är en förolämpning av europeiska värderingar och ett angrepp på grundläggande rättigheter.

“Ännu en gång använder Fidesz censur för att stigmatisera och göra hbtq-personer till syndabockar”.

Artikel 7 i EU-fördraget är EU:s rättsliga mekanism att agera när grundläggande EU-värderingar är i farozonen. Delbos-Corfield menar att Ungerns agerande borde lyftas av andra medlemsstater under kommande artikel 7-utfrågningar senare denna månad.

”Häxjakten måste sluta”

Den ungerska europaparlamentarikern Anna Donath i den liberala gruppen RE konstaterar i ett pressmeddelande att lagen är oförenlig med de grundläggande värderingarna i europeiska demokratiska samhällen, liksom de ungerska medborgarnas värderingar.

”Det är bara den senaste av många skamliga attacker mot hbtq-rättigheter från Viktor Orbáns regering. Den stigmatiserande häxjakten måste sluta nu – homofobi och transfobi har inte någon plats i Europa.”

Hon skriver vidare att ”Vår grupp förväntar oss nu att Europakommissionen agerar omedelbart och otvetydigt”.

HBTQ I UNGERN

Organisationen ILGA-Europe har rangordnat Ungern och 49 andra länder utifrån den juridiska situationen för hbtq-personer och för det ”sociala klimatet” i landet.

I Europa som helhet placeras Ungern på 27:e plats, och har en högre poäng än bland annat Ryssland, Polen, Tjeckien och Italien. Listan toppas av Malta, följt av Belgien, Luxemburg och Portugal. Sverige placeras på en 7:e plats.

Förra året antog det ungerska parlamentet en ny adoptionslag som förbjuder samkönade att adoptera. Dessutom infördes en lag som gör det omöjligt för transsexuella att byta kön juridiskt.

Landets premiärminister Viktor Orbán uppmanade även andra regeringar att stå upp för kristna värderingar och varnade för västerländska ansträngningar att ”experimentera med ett gudlöst kosmos, regnbågsfamiljer, migration och öppna samhällen”, under ett tal i augusti.

Efter den senaste pride-paraden, som flera lokala myndigheter deltog i, kommenterade även statssekreteraren, Miklós Soltész, att ”... vi behöver inte den här regnbågsflaggan, ta den tillbaka till väst, vi behöver de värderingar som Gud har skrivet i människors själar i mer än 2000 år ”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.