Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: TT

Ungern tänker stoppa EU-sanktioner mot Polen

Uppdaterad
Publicerad

Ungern tänker lägga in sitt veto mot eventuella försök från EU att införa sanktioner mot Polen. Det säger Ungerns premiärminister.

– Europeiska unionen ska inte ha några tankar på att införa sanktioner mot Polen. Det kräver enhällighet och Ungern kommer aldrig att stödja någon som helst form av sanktioner mot Polen, sa den ungerske premiärministern Viktor Orbán i en radiointervju på fredagen, vilken citeras av nyhetsbyrån Reuters.

EU har uttryckt oro över den nya polska medielagen som antagits med bred majoritet i parlamentet och som skrevs under av president Andrzej Duda på torsdagen. Rättighetsgrupper har också kritiserat lagen. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger har varnat för att de nya reglerna kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, och i förlängningen skulle kunna leda till att landet förlorar sin rösträtt i unionen.

Träffades på trettondagen

På trettondagen träffades Viktor Orbán och Jaroslaw Kaczynski, partiledare för det nationalkonservativa polska regeringspartiet PiS (Lag och rättvisa) vid ett sex timmar långt inofficiellt möte i Niedzica i södra Polen.

Många bedömare har beskrivit de snabba förändringarna i Polen sedan regeringsskiftet i höstas som en ”ungersk utveckling”. Det handlar bland annat om den nya medielagen, som skrevs under av president Andrzej Duda i går, och som innebär en starkare styrning från regeringen av de statliga radio- och tv-företagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polens nya medielagar

Mer i ämnet