Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild från 2018: Migranter väntar på att bli räddade norr om Al-Khums, Libyen. Foto: Olmo Calvo/TT

UNHCR: Över 100 personer uppges ha dött utanför Libyens kust

Publicerad

Över 100 personer uppges ha dött i en sjöolycka utanför libyska Al-Khums, skriver FN:s flyktingorgan UNHCR på Twitter. 140 personer ska ha räddats och får medicinsk och humanitär hjälp.

Enligt Reuters ska den libyska kustbevakningen uppgett att det är minst 116 personer som befaras ha drunknat efter att fartyget förlist. Tidigare ska UNHCR ha sagt att upp till 150 personer befarades ha dött, skriver nyhetsbyrån.

Överlevare i olyckan plockades upp av fiskebåtar och fördes tillbaka till land av kustbevakningen.

Utsatt situation för migranter i Libyen

Libyen är en en knutpunkt för migranter som försöker ta sig över till Europa, inte sällan i osäkra och sjöodugliga båtar.

UNHCR har vid upprepade tillfällen begärt att överlevare i förlisningar inte ska föras tillbaka till Libyen, som är en konfliktzon där migranter rutinmässigt sätts i låsta förvar under omänskliga förhållanden, skriver Reuters.

– Som situationen ser ut nu i Libyen för flyktingar och migranter så är det väldigt farligt, säger Karin Ekholm, kommunikatör för Läkare utan gränser.

”Livsfarlig resa över havet”

Enligt Karin Ekholm utsätts migranter i Libyen för flera faror. Dels pågår strider i Tripoli och dels utnyttjas de ofta av människohandlare, kriminella nätverk och miliser.

– De utnyttjar deras situation, de är i princip rättslösa i Libyen. Det människor har att välja på just nu är att stanna i Libyen där deras liv är i fara, återvända hem eller försöka sig på den här livsfarliga resan över havet.

Många av de sjöodugliga båtarna med migranter som lämnar Libyens kust förliser redan nära land, men många hamnar också i sjönöd längre ut på havet, utanför det libyska territoriet där landets kustbevakning verkar.

Ingen dedikerad sök- och räddningsinsats

– Tar de sig ut på internationellt vatten finns ingen dedikerad sök- och räddningsinsats sedan över ett år tillbaka utan det är sporadisk närvaro av humanitära organisationer som försöker vara där och rädda människor i sjönöd, säger Karin Ekholm.

– Men det har blivit svårare och svårare, på grund av den politik som europeiska länder för där man har kriminaliserat humanitära organisationer som försöker bedriva sök- och räddningsinsatser. Det är också en anledning till att det är så farligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer