Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör haitiska migranten om den dramatiska vägen genom Darien-gapet. Foto: AP/AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Unicef: 19 000 migrantbarn har korsat farlig djungel

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga barn har under året korsat den förrädiska djungelsträckan mellan Colombia och Panama som kallas Darien-gapet. Närmare bestämt 19 000 har vandrat norrut mot USA, varav hälften var under fem år gamla, rapporterar Reuters.

Antalet barn som passerade Darien-gapet 2021 är nästan tre gånger högre än de föregående fem åren, totalt. En av fem migranter över gränsen är barn, skriver Unicef i ett pressmeddelande.

Unicef fortsätter med att minst fem barn hittats döda i djungeln. Fler än 150 barn anlände till Panama utan sina föräldrar  – några av dem är nyfödda barn – en ökning med nästan 20 gånger jämfört med förra året. Migrerande barn reser ibland med släktingar eller i händerna på människosmugglare.

Djungel fylld av faror

Darien-gapet är en omfattande och ogästvänlig remsa av tropisk skog som delar Panama och Colombia. Djungeln anses vara den farligaste på kontinenten.

– Djupt in i djungel är rån, våldtäkt och människohandel lika farligt som vilda djur, insekter och den absoluta bristen på rent dricksvatten. Vecka efter vecka dör fler barn och förlorar sina föräldrar, eller separeras från sina släktingar, under denna farlig resa, sade Jean Gough, Unicef:s regiondirektör.

Olika nationaliteter

Migranter av mer än 50 nationaliteter – från Afrika, Sydasien och Sydamerika – har korsat området, enligt Unicef.

I början av 2021 varnade panamanska myndigheter för en möjlig kris till följd av öppnandet av gränserna som hållits stängda i månader på grund av pandemin. I september rapporterade immigrationsmyndigheterna i landet en rekordsiffra på 91 305 migranter som invandrade via grannlandet Colombia. Av dessa var 56 676 haitier och 12 870 kubaner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.