En pappa hjälper sin undernärda son att gå. Bilden är tagen i Kenya där torka, vattenbrist och undernäring har blivit en dödlig kombination för många barn. Nu varnar Unicef att undernäring och vattenbrist riskerar miljoner barns liv på Afrikas horn. Foto: Brian Inganga/AP/TT

Antalet drabbade av torka på Afrikas horn nästan fördubblat

Uppdaterad
Publicerad

Afrikas horn har drabbats av svår torka och svält. Bara mellan februari och juli i år har antal människor påverkade av torkan ökat från 9,5 miljoner till 16,2 miljoner, varnar Unicef. Detta kommer drabba barnen hårdast, säger Unicefs generaldirektör Catherine Russell i ett pressmeddelande.

– Miljontals barn tvärs över Afrikas horn och Sahel är bara en sjukdom borta från att drabbas av en katastrofen, säger hon.

Historien visar att när höga nivåer av allvarlig akut undernäring hos barn kombineras med dödliga utbrott av sjukdomar som kolera eller diarré, ökar barnadödligheten dramatiskt.

Dessutom ökar riskerna för barndödlighet exponentiellt när vatten inte är tillgängligt. Det säger Unicef som varnar att detta kommer att ske om miljontals barn kring Afrikas horn inte får hjälp.

– Familjer i dessa områden tvingas göra omöjliga val – mellan att ge barnen mat eller vatten. Det enda sättet att stoppa denna kris är att regeringar, donatorer och det internationella samfundet ökar finansieringen för att möta barns mest akuta behov, säger Russell.

Dessutom behövs det långsiktiga lösningar för att bryta kriscykeln, säger hon.

En kombination av orsaker har lett till en kris

Etiopien, Kenya och Somalia är några av de länderna där torkan har slagit till hårdast. Där ser Unicef att antalet människor påverkade av torkan ökat har från 9,5 millioner i februari till 16,2 miljoner i juli.

Avsaknaden av säkra vattenkällor ökar dessutom risken för att smittas av sjukdomar som kolera och diarré.

I Burkina Faso, Tchad, Mali, Niger och Nigeria driver dessutom konflikter och brist på rent vatten på eländet för de över 40 miljoner barn som är extremt sårbara för denna kris, skriver Unicef.

Vattenpriser har ökat

Matpriser har ökat i hela världen, men de som redan är sårbara för fattigdom, vatten- och matbrist blir ännu mer utsatta. I Kenya har vattenpriserna ökat med hela 400 procent i vissa områden, jämfört med året innan. I Somalia har vattenpriser skenat med ökningar på uppemot 85 procent jämfört med oktober 2021.

Två tredjedelar av de drabbade är barn under fem år

När vattenbristen blir mer utspridd, ökar risken för olika sjukdomar, framför allt bland barn. I Somalia rapporterades över 8 200 fall av akut diarré i de torkadrabbade områdena och två tredjedelar av dessa är barn under fem år, enligt Unicef.

Nu uppmanar Unicef stater och andra bidragsgivare att hjälpa både med akuta nödlösningar och genom långsiktigt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.