Unik krigsbrottsdom mot syrisk fängelsechef

Uppdaterad
Publicerad

Som underrättelsechef bar Anwar Raslan ansvar för 27 människors död – och han beordrade tortyr av tusentals civila. Nu döms han till livstids fängelse för brott mot mänskligheten. 

Ett femtiotal överlevare av tortyr har vittnat. Efter mer än hundra dagars rättegång kom i dag domen.

Den 58-årige underrättelsechefen Anwar Raslan var befälhavare för en sektion inom den syriska säkerhetstjänsten mellan april 2011 och september 2012. Sektionen drev ett eget fängelse nära Damaskus känt som ”Helvetet på jorden”.

Nu slår en domstol i tyska staden Koblenz fast att Anwar Raslan gjort sig skyldig till 27 fall av mord, mer än 4000 fall av tortyr samt minst två fall av våldtäkt.  

– För många syrier är det här en symbolisk dom. Den utgör en markering mot den straffrihet som rått och alltjämt råder för folkrättsbrott mot civilbefolkningen i Syrien, säger Aida Samani på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till SVT. 

Rättegången unik

Rättegången i tyska Koblenz är den första där en domstol formellt slagit fast att brott mot mänskligheten begåtts av Assadregimen mot det egna landets medborgare.

För ett år sedan dömdes en medarbetare till Anwar Raslan för medhjälp till krigsbrott i samma mål. Medarbetarens straff blev 4,5 års fängelse. 

De båda syriska medborgarna kunde ställas inför rätta i Tyskland enligt principen om universell jurisdiktion, det vill säga att en nationell domstol kan åtala en person för grova brott begångna i ett annat land.

– Flera brottsoffer har berättat i rätten att de förhörts av honom. Ett vittne beskrev att rättegången hjälpte henne att få tillbaka sin värdighet igen, säger Aida Samani på Civil Rights Defenders.

Har orsakat het debatt i Tyskland

Anwar Raslans försvarare menar att fängelsechefen aldrig personligen torterade någon, och har begärt att han ska släppas fri.  

Enligt egna uppgifter deserterade han och hans medarbetare 2012 och tog sig till Tyskland där de fick asyl. Debatten har gått het i Tyskland om hur en chef inom den syriska underrättelsetjänsten kunde beviljas asyl trots att hans bakgrund var känd. Både Underrättelsechefen och hans kollega har uppträtt under egna namn och berättat om övergrepp de varit inblandade i.  

Enligt Syrian Network for Human Rights har minst 130 000 syriska medborgare försvunnit sedan de gripits av den syriska säkerhetstjänsten under det tio år långa kriget i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.