Storbritanniens premiärminister Theresa May talar på presskonferensen efter EU-toppmötet i Bryssel där EU godkände hennes begäran om att skjuta upp brexit. Foto: Francisco Seco/AP/TT, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

EU förlänger brexit med sex månader

Publicerad

EU:s ledare har enats kring ett nytt datum för Storbritannien att lämna EU.
– Det betyder ytterligare sex månader för Storbritannien att hitta den bästa tänkbara lösningen, skriver EU-rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.

Efter ett långt toppmöte på onsdagen gällande britternas utträde ur EU ser det ut som att man har enats. Strax efter midnatt kom beskedet om att en uppgörelse var på gång om en förlängning till halloween, den 31 otkober.

Tusk har fått Mays godkännande

Kort efter kom ett besked från Donald Tusk via Twitter.

”EU 27 (27 är en referens till EU:s övriga medlemsländer) har enats om att förlänga artikel 50. Jag kommer nu träffa premiärminister Theresa May för den brittiska regeringens godkännande”, skriver han.

Förslaget om att låta Storbritannien stanna kvar inom unionen till den sista oktober accepterades av Theresa May. Men britterna får lämna tidigare i vad Tusk kallar ett flexibelt utträdesdatum.

”EU 27 och Storbritannien har enats kring en flexibel förlängning fram till 31 oktober. Det betyder ytterligare sex månader för Storbritannien att hitta den bästa tänkbara lösningen.”

– EU har beviljat vårt huvudsakliga önskan om möjligheten till ett tidigare utträde vid en förlängd brexit, säger Theresa May.

Theresa May betonar samtidigt att ett ordnat brittiskt utträde kan ske långt före oktober. På toppmötet fastslogs att Storbritannien bara är kvar ”så länge som nödvändigt”. Så fort ett utträdesavtal godkänts på båda håll ska ett utträde ske ”den första dagen i nästkommande månad”.

May: ”Vill lämna med ett avtal”

Det gör att det fortfarande är möjligt för britterna att undvika det val till EU-parlamentet som man nu redan tvingats preliminärt planera in till den 23 maj.

– Jag anser fortfarande att vi behöver lämna EU, med ett avtal så fort som möjligt. Om vi kan godkänna ett avtal under de tre första veckorna i maj behöver vi inte delta i EU-valet och kan lämna lördagen den 1 juni, säger May efter toppmötet.

Avsikten med en förlängning är framför allt att ge Storbritanniens oeniga politiker mer tid på sig för att enas om en lösning. Främst handlar det om de förhandlingar som pågår mellan regeringen från Konservativa partiet och oppositionen i Labour.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet