Nordkoreas diktator Kim Jon Un i samband med den stora paraden under ”solens dag” på påskdagen. Foto: TT

Uppgift: Nordkorea försökte skjuta upp ny robot – misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har försökt skjuta upp en robot, men har misslyckats. Det uppgav Sydkoreas militär, natten mot påskdagen. Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar uppgifterna och säger att missilen exploderade omedelbart efter att den avfyrats.

Försöket till uppskjutningen inträffade nära staden Sinpo, på Nordkoreas östra kust. I ett uttalande förtydligar Sydkorea att man inte har fått klart för sig vilken slags missil som användes i den misslyckade uppskjutningen.

Militären säger att man nu analyserar situationen, men lämnar inga ytterligare detaljer om händelsen i nuläget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Inträffade sent på påskaftonskvällen

Liknande är förhållningssättet från USA. I ett första uttalande säger militären att missilen exploderade i samband med att den skulle avfyras klockan 22.21, svensk tid, på påskaftonskvällen.

”USA:s militär är fast besluten att arbeta nära med våra allierade i Sydkorea och Japan för att upprätthålla säkerheten”, heter det i ett uttalande från USA:s Stillahavskommando.

QUIZ: Testa dina kunskaper om diktaturen Nordkorea

USA säger att man med hög grad av säkerhet kan säga att den misslyckade robotuppskjutningen inte var en internkontinental ballistisk missil, alltså en sådan robot som kan nå från en kontinent till en annan – eller med en räckvidd på mer än  5.500 kilometer.

Robotuppskjutningen den här gången skedde sannolikt från land, enligt amerikanska myndigheter, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Här är SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

Uppgifterna om den misslyckade robotuppskjutningen kommer dagen efter landets viktigaste högtid, ”solens dag” som är födelsedagen för landets grundare – den sedan länge döde Kim Il-Sung.

Visade upp ballistiska robotar

Många har uttryckt oro för att det slutna Nordkorea snart kommer att ge sig på ett nytt kärnvapentest. Farhågor fanns om att detta, eller en robotuppskjutning, skulle ske i samband med firandet av ”solens dag” på lördagen.

Från en lastbil visades den upp för första gången under paraden i Pyongyang – den ballistiska missil som Nordkorea kan avfyra från ubåtar. Foto: TT

Under firandet visade Nordkorea upp ballistiska robotar på en stor militärparad, som övervakades av diktatorn Kim Jong-Un.

LÄS MER: Nordkorea visade upp robotar på parad

Landet har flera gånger tidigare skjutit upp robotar från kuststaden Sinpo. Tidigare i april sköts en ballistisk robot upp från området, bara dagar före ett möte mellan USA:s och Kinas presidenter som diskuterade ökade spänningarna i regionen.

Nordkorea har hotat med en kärnvapenattack mot USA om det sker provokationer därifrån.

Hotar USA med kärnvapenattack

Under sin tio-dagarsresa i Asien anländer USA:s vicepresident Mike Pence på söndagen till Sydkorea.

President Donald Trump har varnat för att USA kommer att ”ta itu med” Nordkorea. Högt uppsatta tjänstemän i USA har bekräftat att en militär insats övervägs. Nordkorea har i sin tur hotat med en kärnvapenattack mot USA om det sker provokationer därifrån.

Pence har informerats om Nordkoreas misslyckade robottest och har varit i kontakt med Trump i ämnet, säger en Vita huset-medarbetare till reportrar ombord på vicepresidentens flygplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet