Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur USA kommer att agera efter att Ryssland slutat lämna dagliga underrättelser om förändringar i sina strategiska kärnvapenstyrkor är oklart, enligt Hans Kristensen vid Federation of American Scientists.

Uppgift: Ryssland har stoppat underrättelser till USA om förändringar i strategiska kärnvapnen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har upphört med dagliga underrättelser till USA med information om förändringar i de strategiska kärnvapenstyrkorna. Det uppger en av världens ledande kärnvapenexperter, Hans Kristensen vid Federation of American Scientists, för SVT Nyheter.

Detta sedan president Vladimir Putin nyligen meddelade att Ryssland tar ”paus” från kärnvapenavtalet New Start.

21 februari sa Putin att Ryssland tar ”paus” från avtalet som begränsar Rysslands och USA:s strategiska kärnvapen – de som kan nå mål långt bort på andra kontinenter.

En vecka senare undertecknade han en lag för att befästa sitt uttalande, enligt statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Kreml skickade även en diplomatisk not till Vita huset och den 28 februari upphörde Ryssland med underrättelserna om förändringar i sina strategiska arsenaler, enligt Hans Kristensen, direktör vid Federation of American Scientists (FAS).

– USA har inte mottagit några underrättelser eller informationsutbyten sedan Ryssland skickade det meddelandet, säger han.

Rysk interkontinental ballistisk robot Yars visas upp på den årliga paraden på Röda torget i Moskva. Foto: EPA 9 maj 2022

Fullt operativa kärnvapen

Normalt sett får USA 10 till 15 underrättelser under tre dagar, vilka ger en viktig lägesbild. Det kan handla om förflyttningar, nya vapen eller beredskap. På samma sätt skickar USA underrättelser till Ryssland. 

De är livsnerven för att världens två största kärnvapenmakter ska kunna lita på varandra och undvika missförstånd.

Uppgifter förekommer om att Rysslands kärnvapen är i dåligt skick och att stridsspetsarna inte underhållits tillräckligt de senaste 30 åren. Men både Hans Kristensen och William Alberque, chef för avdelningen för vapenkontroll vid brittiska IISS, gör bedömningen att Rysslands strategiska kärnvapen är väl underhållna och fullt operativa.

Det gäller även de nyare taktiska kärnvapnen, eller slagfältskärnvapen som de också benämns.

– Det är stridsspetsarna avsedda för de strategiska vapnen, som SS-18, SLBM och Kh-102, liksom slagfältsvapnen SS-26 Iskander, 9M729, Kh-102 och liknande system, sannolikt mycket väl underhållna, säger William Alberque.

Han fortsätter:

– Det rör sig om kärnvapenstridsspetsar som är avsedda att slå mot USA och även mot mål på slagfältet – till exempel större europeiska och asiatiska flygplatser, hamnar, militära sambandscentraler, Natos högkvarter, länkpunkter för C31-satelliter och Natos pipelines.

Konventionella Iskander-robotar har använts i kriget i Ukaina. De kan även utrustas med kärnstridsspets. Foto: Rysslands försvarsministerium via AP 19 feb 2022

Fakta: New Start

Avtalet New Start har bidragit till en kraftig minskning av de strategiska robotarna sedan kalla kriget tog slut. De används mot strategiska mål som militärbaser och större städer på andra kontinenter.

Avtalet förlängdes nyligen och gäller till 4 februari 2026.

Det ska begränsa antalet utplacerade strategiska kärnstidsspetsar till 1550 på vardera sidan.

De strategiska kärnvapenrobotarna finns i silor på land, i ubåtar till havs och kan bäras av det tunga bombflyget.

Avtalet trädde i kraft 2011. Sedan dess har Ryssland och USA skickat 25 000 notifieringar. 

De två länderna har tillsammans drygt 90 procent av världens samlade kärnvapen.

Här kan du utforska världens kärnvapenstyrkor.

Källa: Sipri/IISS/Bullentin of the Atomic Scientists

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.