Foto: TT

Spår efter Abdeslam på genomsökta Brysseladressen

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av Europas mest eftersökta män. Ett nytt spår ska nu ha hittats i jakten på Salah Abdeslam, huvudmisstänkt för terrordåden i Paris, sedan hans dna och fingeravtryck har upptäckts i den lägenheten i Bryssel som polis gjorde tillslag mot i veckan.

I tisdags genomförde belgisk polis ett tillslag mot misstänkta terrorister i Belgiens huvudstad Bryssel. Insatsen riktade in sig mot en lägenhet i stadsdelen Forest, och sades ha direkt koppling till de blodiga terrordåden i Paris den 13 november som krävde 130 människors liv.

Två personer greps efter insatsen, men ahr sedermera släppts åter på fri fot. En person dödades: en algerisk medborgare som vistades olagligt i Bryssel, och ska tidigare ha bott i Sverige. Två personer lyckades fly från lägenheten under insatsen.

Spår efter huvudmisstänkt Paristerrorist

Flera misstänkta terrorister kan dock tidigare ha haft lägenheten som bas. I lägenheten hittades en IS-flagga och stora mängder ammunition, och nu uppger belgiska åklagare även att spår efter Salah Abdeslam, en av de huvudmisstänkta för dåden i Paris, ska ha påträffats i lägenheten. Det ska röra sig om dna-spår och fingeravtryck.

– Vi bekräftar att Salah Abdeslams fingaravtryck har hittats i lägenehten i Forest, säger en talesperson för den belgiska åklagarkammaren, som samtidigt uppger att man inte kommer att ge någon vidare kommentar ”med anledning av utredningen”.

Fingeravtrycken ska ha lämnats på ett glas inne i lägenheten, enligt uppgift till BFMTV.

Oklart när Abdeslam ska ha varit där

Abdeslam kan alltså vara en av de två personer som uppgavs ha flytt från lägenheten i samband med tillslaget. Enligt uppgift till belgiska RTBF är detta scenario ”mer än troligt”.

Detta bekräftas dock inte från officiellt håll, och Abdeslam kan också ha vistats där långt tidigare, möjligen redan före dåden i Paris i november.

– Vi konstaterar att det finns spår, man vet att [Abdeslam] har varit där, men vi kan inte datera närvaron. I dagsläget kan ett fingeravtryck inte dateras om det är äldre än 15 dagar, och även då bara med en felmarginal på två dagar. Äldre än så kan vi inte datera, säger Claude Moniquet, terror- och underrättelseexpert vid franska Itélé.

Den aktuella lägenheten ska emellertid först ha ”hyrts någon gång efter attentaten”, enligt uppgift till BFMTV.

Döde Sverigebon kopplas till Parisdåd

RTBF kommer samtidigt med uppgifter om att den person som dödades i tisdagens räd ska ha varit en nära medhäjlpare till Salah Abdeslam, och själv vara direkt kopplad till attentaten i Paris. Under ett falskt namn ska han ha överfört en summa på 750 euro till Abdelhamid Abaaouds kusin, Hasna Aitboulahcen.

Abaaoud ansågs som den främsta hjärnan bakom dåden den 13 november. Han dödades under ett polistillslag mot en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis.

Spår funna även i december

Salah Abdeslam, 26 år, är fransk medborgare men bodde i Bryssel tiden före terrordåden i november. Han anses vara en av Europas, och världens, mest eftersökta män. Han är den enda av terroristerna identifierade som delaktiga vid terrordåden i Paris som ännu inte har återfunnits.

Hans fingeravtryck hittades i december också i en annan lägenhet i Bryssel, i stadsdelen Schaerbeek.

Risken för terrorhot i Belgien ligger på nivå tre, den näst högsta av fyra möjliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet