Den tidigare Trumprådgivaren Steve Bannon. Foto: Massimo Percossi/TT

Uppgift: Trump kommer att benåda Bannon

Uppdaterad
Publicerad

Enligt källor till CNN kommer USA:s avgående president Donald Trump som en av sina sista gärningar på ämbetet att benåda den tidigare chefsstrategen Steve Bannon.

Bannon har anklagats för bedrägeri i samband med en insamlingskampanj till Trumps murbygge längs gränsen mot Mexiko. Men då han inte är dömd skulle det handla om en så kallad preventiv benådning (pre-emptive pardon) för potentiella framtida åtal.

Steve Bannon blev en röst i offentligheten när han 2012 tog över Breitbart News, en plattform för USA:s främlingsfientliga så kallade alt right-rörelse. Han ledde Trumps valkampanj under de sista månaderna före valet 2016 och blev därefter utsedd till presidentens chefsstrateg, innan han föll i onåd och fick sparken i augusti året därpå. 

– Det är lite förvånande, om det visar sig stämma. Bannon har kallat Trumps dotter Ivanka för dum som en tegelsten, och Trump har anklagat Bannon för att ha förlorat förståndet. Men de senaste veckorna har de börjat ha kontakt igen och Trump har enligt amerikanska medier bett om råd i samband med de grundlösa anklagelserna om omfattande valfusk, säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.