Uppgifter: 30-tal demonstranter gripna i Belarus

Publicerad

Ett stort antal demonstranter i Belarus huvudstad Minsk har gripits av polisen, uppger en människorättsorganisation för AP. Detta efter att hundratals personer protesterat i staden under lördagen.

Demonstranterna, som kräver att president Alexander Lukasjenkos avgår omedelbart, ska ha blivit stoppade och skingrade av polisen.

Dagliga protester

Uppemot 30 personer ska ha gripits under lördagen, enligt Viasna human rights center, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nästan dagliga protester har arrangerats i den belarusiska huvudstaden sedan det hårt kritiserade presidentvalet, där Lukasjenko, som suttit 26 år vid makten, misstänks för att ha manipulerat valresultatet till sin fördel, något han själv förnekar.

”Stor och ljus kraft”

Demonstrationerna har mötts av tungt beväpnad militär och polis, och flera personer har vittnat om tortyr och övervåld från myndigheterna.

Tidigare i veckan hotade oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja presidenten med en landsomfattande strejk om han inte lämnar sin post.

Hon hyllar demonstranterna som gav sig ut på lördagen och kallar dem för en ”stor och ljus kraft”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.