Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på plats i rätten i februari. Foto: BABUSHKINSKY DISTRICT COURT/TT

Uppgifter: Aleksej Navalnyj har flyttats från fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har flyttats från fängelset och det är oklart var han nu befinner sig. Det skriver Navalnyjs advokater på hans Twitterkonto.

När Aleksej Navalnyjs advokater skulle träffa honom under fredagen i det karantänshäkte han befinner sig i, i väntan på fängelse, var han inte kvar i karantänshäktet.

Advokaterna skriver på Navalnyjs Twitter att de ”under olika förevändningar” inte fick träffa honom. Och det är inte första gången Navalnyj har försvunnit. Samma sak ska ha hänt en gång tidigare.

Dömdes för brott från 2014

I februari, efter att Alksej Navalnyj återvänt till Ryssland, dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff från 2014.  

Enligt rätten var Navalnyj skyldig att träffa sin övervakare två gånger i månaden – efter att han skrivits ut från sjukhuset i Berlin där han vårdades för förgiftningen med nervgiftet novitjock. 

Den ursprungliga domen, som är från 2014, handlar om att Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg ska ha förskingrat pengar från företaget Yves Rocher. Kosmetikaföretaget själva har uppgett att de inte hade några klagomål på brödernas verksamhet.

Under fredagen uppmanade också en rad länder, däribland USA, Ryssland att släppa Aleksej Navalnyj fri. I ett uttalande som lästes upp för FN:s råd för mänskliga rättigheter kräver länderna en utredning kring förgiftningen av Navalnyj förra året. Ryska myndigheters agerande är “oacceptabla och politisk motiverade” står det i uttalandet, enligt Reuters.

EU kräver att Navalnyj släpps

Det var i mitten av januari som oppositionskritikern Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland efter ha legat i koma i Tyskland, sedan han förgiftats av nervgiftet novitjok i augusti 2020.

Många aktörer, inklusive Navalnyj, misstänker och beskyller öppet den ryska regeringen för att ha beordrat dådet, något som Kreml förnekar bestämt.

Europadomstolen har krävt att regimkritikern omedelbart släpps fri från fängelset i Ryssland. Enligt domstolen bryter frihetsberövandet mot europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.