Hayat Boumeddiene var gisslantagaren Amedy Coulibalys flickvän, och den sista av de fyra huvudmisstänkta. Foto: TT

Uppgifter: Hayat Boumedienne är i Syrien

Uppdaterad
Publicerad
Enligt anonyma polisuppgifter till flera franska medier ska 26-åriga Hayat Boumedienne, Amady Coulibalys misstänkta medhjälpare, ha befunnit sig i Syrien vid tillfället för terrorattackerna i Paris.

Hayat Boumedienne, 26, ska ha tagit ett flyg från Madrid till Istanbul den 2 januari, och korsat den turkiska gränsen mot Syrien torsdagen den 8 januari, alltså samma dag som Coulibaly sköt ihjäl en polis i Montrouge i södra Paris.

– Bilder från övervakningskameror är bekräftade, säger en källa till Le Figaro.

Hon ska ha haft en returbiljett från Istanbul till Madrid dagen därpå, den 9 januari, men aldrig ha utnyttjat den biljetten.

Fortfarande eftersökt

Åklagaren för staden Paris, François Molins, meddelade vid en presskonferens på fredagskvällen att den franska polisen fortfarande fortfarande har en efterlysning ute och söker Boumeddiene.

Den turkiska säkerhetstjänsten bekräftar också på lördagskvällen för AFP att den efterlysta Hayat Boumeddiene kom till Turkiet den 2 januari och att hon nu troligen befinner sig i Syrien. Hon kan ha tagit sig till Syrien via staden Sanliurfa.

Turkiska polisen ingrep inte

Enligt samma källa hade den franska säkerhetstjänsten inte gett information som motiverade ett gripande av Boumeddiene.

– Vi kan inte kosta på oss lyxen att förhindra alla att komma in i landet utan att först ha fått säkerhetsinformation, säger källan till AFP.

Amady Coulibaly sköt ihjäl en polis i Montrouge morgonen den 8 januari. Under eftermiddagen dagen därpå tog han flera personer i gisslan inuti en butik vid Porte de Vincennes i östra Paris. Han dödade fyra av dem, innan han själv sköts till döds när polisen stormade butiken.

Frihetsberövade har släppts

Under lördagskvällen rapporter även flera franska medier, med hänvisning till källor inom rättsväsendet, att de fem anhöriga till bröderna Kouachi som hade frihetsberövats nu har släppts.

På fredagskvällen uppgavs att 16 personer hade frihetsberövats, vilket alltså innebär att elva fortfarande hålls av polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet