Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Prins Philip avsäger sig sina kungliga uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens prins Philip, drottning Elizabeth II:s make, avsäger sig alla kungliga uppdrag ”för gott”. Det bekräftar brittiska kungahuset i ett offentligt uttalande.

Uttalandet som släpptes angående prins Philips besked.

”Hans kungliga höghet hertig av Edinburgh har beslutat att han inte längre kommer att utföra några officiella uppdrag från och med hösten detta år”, skriver brittiska kungahuset.

Enligt uttalandet ska den snart 96-årige prinsen ha sin hustru drottningens ”fulla stöd” i beslutet.

”Efter augusti kommer hertigen inte längre att tacka ja till nya inbjudningar till besök, även om han fortfarande kan välja att medverka vid vissa offentliga högtider då och då”, skriver de vidare.

Bara timmar efter beskedet om prins Philips planerade pension närvarade prinsen och drottning Elizabeth vid Service for Members of the Order of Merit vid the Chapel Royal. Foto: Brittiska kungahuset

Drottningen jobbar på

Prins Philip kommer dock att fortsätta vara aktiv i de 780 organisationer som han är medlem i. Och drottning Elizabeths arbete påverkas inte av beskedet, skriver kungahuset.

”Hennes majestät kommer att fortsätta att genomföra ett fullständigt program av officiella uppdrag med stöd av övriga medlemmar i kungafamiljen.”

LÄS MER: Det här är prins Philip

Beskedet om prins Philip kommer efter en förmiddag av vilda spekulationer kring brittiska kungahuset. Detta efter att de i natt kallade sina anställda till ett blixtinkallat möte i Buckingham Palace.

Inte ens de mest långvariga medarbetarna visste vad mötet skulle handla om.

1947. Elizabeth gifter sig med sin Philip. Foto: TT

Spekulerade om hälsa

Att kallelsen kom en så udda tid orsakade spekulationer om att mötet handlade om drottningens eller hennes makes hälsa, skriver Daily Mail.

I sociala medier florerade rykten om att prins Philip, 95 år gammal, gått bort. Brittiska tabloiden The Sun gick till och med så långt så att de publicerade en artikel där de skrev att prinsen dött.

Strax efter klockan 8 svensk tid meddelade en talesperson för kungahuset för AP att man kallat till möte, men att det ”inte finns någon anledning till oro”.

LÄS MER: Drottning Elizabeth firar 60 år på tronen

1951. Picknick med de två äldsta barnen och maken. Foto: TT


Föddes i Grekland

Prince Philip föddes 1921 på Korfu i Grekland till en dansk-grekisk kungafamilj, huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Familjen försattes i exil när han var barn.

1939, 18 år gammal, gick han med i flottan. Samma år började han brevväxla med den då 13-åriga prinsessan Elizabeth.

LÄS MER: Drottning Elizabeth fyller 90 år

Philip och Elizabeth gifte sig den 20 november 1947. 1952, när Elizabeth blev drottning, lämnade Philip flottan efter att ha stigit till kommendör.

1981. Diana, Charles, Elizabeth och Philip vinkar från balkongen efter Diana och Charles bröllop. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.