Den syriska militären slog sig in i Deir Ezzor i september, och bröt därmed en nästan tre år lång belägring som IS upprätthållit mot regeringskontrollerade delar av staden. Foto: TT

Uppgifter: Deir Ezzor återtaget från IS

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska militären har, stödd av allierade miliser och ryskt flyg, erövrat staden Deir Ezzor i östra Syrien från terrorgruppen IS, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Enligt SOHR har regimens styrkor, stridande från den libanesiska Hizbollahmilisen samt Iranstöttade miliser tagit full kontroll över staden.

– Striderna har upphört. Nu är det upprensningsoperationer på gång, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman.

Syrienkriget

Inga officiella källor bekräftar uppgifterna, men statliga medier rapporterade tidigare på torsdagen att syrisk militär vunnit mark i staden.

Bröt tre års belägring

Den syriska militären slog sig in i Deir Ezzor i september, och bröt därmed en nästan tre år lång belägring som IS upprätthållit mot regeringskontrollerade delar av staden.

Beskedet om att Deir Ezzor intagits kom också efter att den ryska militären säger att dess långdistansbombplan för andra dagen i rad attackerat mål i provinsen Deir Ezzor.

IS tappar mark

Ryssland använder också stridsflygplan baserade i Syrien för att attackera rebellmål i provinsen, liksom även kryssningsrobotar avfyrade från ubåtar i Medelhavet.

IS har förlorat kontrollen över stora landområdet i Irak och Syrien i år. I provinsen Deir Ezzor har regeringsstyrkorna avancerat från väster medan USA-stödda styrkor attackerat från norr.

Fakta: Bakgrunden till kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet