Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur sannolikt är det att Elon Musk stoppat en ukrainsk attack på Krimhalvön? Hör överstelöjtnant förklara det och Starlinks roll i kriget i inslaget. Foto: SVT/Michel Euler/TT

Uppgifter: Elon Musk stoppade ukrainsk attack mot Krim

Publicerad

Ukraina var på väg att attackera den ryska flottan som låg ankrad vid Krim – men då la SpaceX-ägaren Elon Musk fingrarna emellan. I en ny bok framgår att Musk stängde av internet via Starlink och därmed slog ut de ukrainska drönarna som redan var på väg.

Uppgifterna framförs i en ännu inte publicerad biografi om Elon Musk av författaren och journalisten Walter Isaacson som CNN tagit del av.

Isaacson påstår där att Musk personligen, efter att ha informerats om en nära förestående drönarattack mot den av Ryssland ockuperade hamnstaden Sevastopol, i hemlighet gav order om att stänga av ukrainarnas internetuppkoppling via Starlink.

De ukrainska havsdrönare som redan ska ha varit på väg ska då ha tappat sin uppkoppling och därmed inaktiverats. Musk var enligt Isaacson orolig för att attacken skulle leda till ett ryskt svar med kärnvapen.

I en annan del av boken problematiserar Musk själv sin inblandning i kriget.

”Starlink var inte menat för krig, utan för att folk ska kunna titta på Netflix, gå i skolan på distans och utföra goda handlingar – inte drönarattacker”, säger han.

Medger inblandning

Elon Musk ger en annan bild av händelsen. Enligt honom stängdes aldrig Starlink av.

”Det kom en akut myndighetsförfrågan om att aktivera Starlink hela vägen till Sevastopol. Det uppenbara syftet var att sänka större delen av den ryska flottan. Om jag hade gått med på detta hade SpaceX varit direkt medskyldiga till en större krigshandling och eskalation av konflikten”, skriver han på X.

”Starlinkregionerna i fråga var inte aktiverade. SpaceX deaktiverade ingenting.”

Ukraina: Följden blir dödade civila

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver på X att Musks påstådda handlingar lett till ytterligare ryska attacker mot Ukraina.

”Civila, barn, dödas som en konsekvens av detta. Det är vad en cocktail av ignorans och ett stort ego kostar. Frågan kvarstår dock: Varför vill vissa människor så desperat försvara krigsbrottslingar och deras vilja att begå mord?”, skriver Podolyak.

Starlink har spelat en stor roll för Ukrainas försvarsförmåga. Hör överstelöjtnant Johan Huovinen om dess inverkan på kriget i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från pojkrummet i Sydafrika till raketuppskjutningar mot Mars – det här är Elon Musk. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.