Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: John Thys

Våldsdåd ska ha planerats mot finska politiker

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Finland utreder flera misstankar om allvarliga våldsdåd som ska ha planerats att utföras mot högt uppsatta politiker och tjänstemän, rapporterar flera finska medier.

Enligt uppgifter till MTV Uutiset ska en av de tilltänkta offren vara inrikesminister Maria Ohisalo.

Det var tv-kanalen MTV som först rapporterade om att ett nätverk inom extremhögern planerat ”grova brott mot liv och hälsa” riktade mot politiker och tjänstemän i Finland. Bland annat ska nätverket i detalj ha planerat tidpunkt, metod och offer.

Uppgifterna bekräftas av Centralkriminalpolisen (CKP) och av åklagare, rapporterar MTV Uutiset. En polis i Helsingfors är misstänkt för inblandning och ska ha stängts av från sin tjänst.

MTV Uutiset har också uppgifter om att två av målen skulle ha varit inrikesminister Maria Ohisalo och riksåklagaren Raija Toiviainen. Men att det skulle pågå en utredning om grova våldsbrott mot just de två personerna tillbakavisas av Åklagarmyndigheten sent på fredagskvällen, rapporterar YLE.

Kommenteras av statsministern

Finlands statsminister Sanna Marin kommenterar nyheten om de planerade våldsdåden på Twitter.

– De brottsliga misstankar som utreds av CKP är gripande och allvarliga, skriver Marin på fredagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.