Foto: Sean Kilpatrick/ TT

Uppgifter: Iran kan ha skjutit ned flygplanet

Uppdaterad
Publicerad

Irans luftvärn misstänks ha skjutit ner det ukrainska planet som störtade strax efter avgång i onsdags morse, rapporterar flera medier. Det ska i så fall med största sannolikhet ha skett av misstag.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sade också på torsdagkvällen att man hade uppgifter från flera underrättelsekällor som visar att Iran sköt ner det ukrainska planet.

Tidningen Newsweek hänvisar till två amerikanska källor inom Pentagon och underrättelsetjänsten samt en irakisk underrättelsekälla. Enligt källorna ska planet ha skjutits ner av ett luftvärnssystem som kan ha aktiverats med anledning av Irans raketattacker mot militärbaser i Irak.

Video påstås visa händelsen

Enligt ABC News bekräftar en anonym myndighetsföreträdare att den amerikanska militären är säker på att Iran markerade planet med sin radar och avfyrade två missiler mot passagerarflyget.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Nyhetskanalen CBS rapporterar att den amerikanska militären ska ha uppfattat radarsignaler som tyder på att två missiler avfyrades strax innan planet störtade. Planet tros ha träffats av minst en missil av modellen Tor-M1 Gauntlet.

En video som påstås visa händelseförloppet har publicerats av tidningen New York Times. I filmen ser man en mindre explosion inträffa när en missil påstås träffa ett plan i luften. Enligt tidningen ska det brinnande planet dock ha kunnat fortsätta flyga och hunnit vända tillbaka mot flygplatsen innan det exploderade och störtade.

Kan ha beskjutits oavsiktligt

USA:s president Donald Trump uttryckte i samband med ett framträdande i Vita huset att han har sina misstankar om vad som ska ha hänt. Han ville inte säga exakt vad det innebär, men att han är säker på att det inte har något att göra med USA:s system.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger också på torsdagkvällen att landet har underrättelseuppgifter från ett flertal källor som gör gällande att Iran sköt ned flygplanet utanför Teheran.

Han tillägger att det kan ha varit oavsiktligt och kräver, på nytt, att saken utreds grundligt.

Iran dementerar

Iran dementerar dock att flygplanet har skjutits ned.

– Vi måste invänta resultatet av utredningen men vi kan med säkerhet redan nu säga att planet absolut inte sköts ned av en robot, säger den iranska flygorganisationschefen Ali Abedzadeh på en presskonferens i iransk tv.

Iran bjuder in Boeing

Enligt Reuters säger Irans ledning för civilt flyg till nyhetsbyrån ISNA att det är omöjligt att en missil träffade planet.

Sent under torsdagskvällen meddelade Iran också att de bjuder in den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing att delta i utredningen av kraschen, skriver AFP. Enligt nyhetsbyrån ber landet också Kanada att dela med sig av sina underrättelseuppgifter.

Inställda flyg

Planet som störtade strax efter avgång från Teherans flygplats var ett passagerarplan. Över 170 personer, däribland minst tio svenskar, omkom i kraschen.

Svenska utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att de i nuläget inte har några kommentarer om de nya uppgifterna.

Efter uppgifterna om att det ukrainska planet kan ha skjutits ned ställer både Lufthansa och Austrian Airlines in flyg till Iran under kvällen och morgondagen, skriver flygbolagen på Twitter. Flera plan på väg till Iran har vänt och Lufthansa skriver att de i nuläget inte flyger alls över luftrummet över Iran och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet