Uppgifter: Militärbas med amerikanska soldater i Irak bombad

Uppdaterad
Publicerad

En militärbas i Irak, där även amerikanska soldater är stationerade, har beskjutits med raketer. Minst fyra irakiska soldater skadades i attacken, uppger två militärkällor.

Sju raketer träffade flygbasen al-Balad, cirka åtta mil norr om huvudstaden Bagdad, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men uppgifterna om antalet raketer går isär. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om åtta raketer.

Majoriteten av de amerikaner som befunnit sig på den irakiska basen har nyligen lämnat området på grund av konflikten med grannlandet Iran.

– Där finns inte fler än 15 amerikanska soldater och ett enda plan på al-Balad, säger en militärkälla till AFP.

En rad raket- och granatattacker mot militärbaser i Irak, där USA har soldater, har genomförts de senaste månaderna. Främst irakiska soldater har skadats i attackerna, men förra månaden dödades en amerikansk medborgare som arbetade för militären.

USA har anklagat den Iranvänliga irakiska milisen Kataib Hizbollah för att ligga bakom det dödliga angreppet förra månaden. Den 3 januari dödade USA den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, samt irakiern Abu Mahdi al-Muhandis, ledare för Kataib Hizbollah i en drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad.

Enligt USA planerade Soleimani attacker mot amerikaner i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.