Poliser i närheten av moskén i Quebec. Foto: TT

Kanada: Misstänkt gärningsman identifierad

Uppdaterad
Publicerad

Av de två män som greps efter attentatet mot en moské i Quebec sent på söndagen är det enbart en av dem som är misstänkt för dådet. Den andra anses numera endast vara ett vittne, uppger polisen i Quebec.

Direkt efter skottdådet, som hittills krävt sex människors liv och skadat ett tjugotal , grep polisen två personer. Först kom uppgifter om att de båda var misstänkta för dådet – något som ändrades under måndagen. Polisen anser nu att det finns en misstänkt gärningsman för dådet och den andre är enbart ett vittne.

– Utredningsarbetet gör att vi inte lämnar ut några uppgifter om den misstänktas identitet, säger polischef Martin Plante vid en välbesökt presskonferens på måndagmorgonen lokal tid.

Terrorattack i Quebec

Den misstänkte mannen är universitetsstudent och inte tidigare känd av polisen. Motivet är okänt men enligt polisen utreds det som ett terrorbrott.

Fyrabarnsfar bland de döda

Det kommer också uppgifter om offren som dödades i moskén. En fyrabarnsfar som arbetade som slaktare i närheten av moskén är en av som föll offer för gärningsmännen, enligt Reuters som talat med vänner till de drabbade. Även en man som arbetade i moskén dödades och en 21-årig student. Alla de sex döda var män.

Studenten Ali Assafiri blev försenad till kvällsbönen i moskén – något som kan ha räddat hans liv. När han väl kom dit var det fullt av poliser på plats.

– Alla var i chock och det var kaos, säger han till Reuters.

Husrannsakan

Polisen ska på måndagmorgonen även ha utfört en husrannsakan i bostaden till en av de två männen, en lägenhet som ligger mindre än en kilometer från moskén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Quebec

Mer i ämnet