Donald Trumps konkurrent Nikki Haley hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Den förra FN-ambassadören Nikki Haley hoppar av den republikanska primärvalskampen i USA efter supertisdagens nederlag. Det betyder att Donald Trump blir Republikanernas presidentkandidat

Nikki Haley var den främsta, och enda kvarvarande, konkurrenten mot Donald Trump för den republikanska presidentnomineringen. Efter supertisdagen, där Haley underpresterade, hoppar hon nu av.

I ett tal i South Carolina under onsdagen sa Haley att hon inte ångrar sin kampanj och menar att hon har gett amerikanerna en röst.

USA-val 2024

– Även om jag inte längre är en kandidat kommer jag inte sluta använda min röst för det jag tror på, sa Nikki Haley.

Vidare beskrev hon sina konservativa värderingar och att hon tycker att landet går åt fel håll, både gällande sin stora statsskuld och utrikespolitik.

Förlorade stort mot Trump

Donald Trump har dominerat mot Nikki Haley i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat. Under supertisdagen cementerades ledningen då den före detta presidenten utropade sig som segrare i 12 av 16 delstater.

Enligt en rådgivare till Nikki Haleys var planen att hoppa av om Haley inte fick åtminstone 40 procent av rösterna i flera valdistrikt under supertisdagen, skriver CNN.

Haley uppmanar inte att rösta på Trump

Nikki Haley stöttar inte officiellt Trumps presidentvalskampanj. Hon citerade Margaret Thatcher under sitt tal och bedyrade att folk själva skulle bestämma vem de röstar på. Hon uppmanade Donald Trump att själv vinna över hennes supportar.

– Det är nu upp till Donald Trump att övertyga de i vårt parti som inte stöttat honom. Jag hoppas att han gör det.

Enligt en vallokalsundersökningen från North Carolina under gårdagen kan detta dock bli svårt för Donald Trump:

Bara 18 procent av Haleys väljare sa under undersökningen att de skulle rösta republikanskt i presidentvalet även om Haley inte var kandidaten.

Lär dig mer om vem Nikki Halay är i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nikki har alltid använt sitt mellannamn – och övertalat sin man att göra samma sak. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet