Sydkoreanska säkerhetskällor har sett ovanligt mycket aktivitet runt anläggningen i Pyongyang där den senaste robotuppskjutningen skedde. Foto: TT

Uppgifter: Nordkorea förbereder nytt robottest

Publicerad

Enligt sydkoreanska säkerhetskällor förbereder Nordkorea en ny robotuppskjutning, rapporterar Reuters. Uppgifterna kommer endast ett par dagar före USA:s president Donald Trump besöker Sydkoreas huvudstad Seoul.

Det senaste året har Nordkorea gjort flera robotuppskjutningar – trots omvärldens fördömanden. Den senaste skedde den 15 september då roboten sköts längre än någonsin tidigare: 370 mil till japanska havet.

”Blir fler robottest”

Nu finns tecken på att landet kan vara på väg att planera en ny uppskjutning. Sydkoreanska säkerhetskällor har sett ovanligt mycket aktivitet runt anläggningen i Pyongyang där den senaste robotuppskjutningen skedde. ”Nordkorea kommer ständigt trycka på med fler kärnvapentest framöver”, sa en syrkoreansk talesperson under en pressträff, enligt Reuters.

Nordkorea testar robotar

Samtidigt kommer uppgifter om att Nordkorea arbetar med en ännu mer avancerad interkontinental ballistisk robot (ICBM), med förmågan att nå USA, rapporterar CNN.

Trump på besök

Om några dagar besöker Donald Trump flera länder i Asien, bland annat Sydkorea, Kina och Japan. Resan görs efter ökade spänningar i området. Sydkorea, USA och Japan hade en gemensam militärövning förra veckan – då man befarar att Nordkorea kommer genomföra ytterligare robottester.

I början av oktober skrev Trump på Twitter att en dialog med Nordkorea är lönlös och att det bara är ”en sak som fungerar”. Hans uttalanden har fått kritik för att spä på den redan spända stämningen ytterligare, skriver Reuters. Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA beskrev nyligen Trump som ”obotligt sinnessjuk” och som en ”kärnvapenkrigsgalning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet