Foto: Reuters/TT

Uppgifter om Trumps skatt släppta

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump betalade 38 miljoner dollar i skatt 2005, enligt Vita huset.

Det är 25 procent av hans inkomst det året.

Siffran släpptes när det stod klart att en journalist sett uppgifter ur deklarationen.

Vita huset har hela tiden sagt att USA:s president Donald Trump inte kommer att offentliggöra sina deklarationer. Detta trots att över en miljon människor har personer har skrivit på ett krav om att han ska göra det, enligt AP.

Men två sidor med uppgifter om hans deklaration från 2005 mejlades anonymt till en journalist på MSNBC. Före sändning twittrade programledaren Rachel Maddow att hon hade fått se uppgifterna.

USA-val 2016

Attackerar medierna

Vita huset svarade då direkt med att gå ut med uppgiften att Trump betalat 38 miljoner dollar (motsvarande cirka 360 miljoner kronor) i skatt på en inkomst på 150 miljoner dollar (1,4 miljarder kronor) för 2005.

Inga dokument har släppts, men Vita huset kommenterar att Trump hade ett ansvar att ”inte betala mer skatt än lagen krävde”. Samtidigt går man hårt åt medierna för att uppgifterna publiceras.

– Det är olagligt att stjäla och publicera en deklaration. De oärliga medierna kan fortsätta att föra upp det här på agendan, medan presidenten fokuserar på skattereformer som kommer att gynna alla medborgare, säger en talesperson.

– Det här är inte olagligt, replikerade journalisten  Rachel Maddow under direktsändningen då hon presenterade uppgifterna.

LÄS MER: Trump vägrade visa sin deklaration

”Är smart”

Sidorna ur Trumps deklaration från 2005 har lagts ut på MSNBC:s sajt. Det framgår att Trump betalade 24,5 procents skatt, men också att han gjorde en avskrivning på 100 miljoner dollar för att undvika federal skatt.

Under en valdebatt i september fick Trump kritik från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton för att han inte betalade federal inkomstskatt.

– Det är för att jag är smart, svarade Trump.

Donald Trump har vägrat att släppa uppgifter om sina skatteinbetalningar, och har därmed brutit mot en tradition som säger att presidentkandidater bör visa upp deklarationen.

I oktober publicerade New York Times delar av Donald Trumps deklaration för 1995. Då konstaterades att Trump redovisat en ekonomisk förlust av sådan storlek att han kan ha undvikit federal inkomstskatt i 18 år.

Då kommenterade Trump uppgifterna så här:

”Jag kan våra komplexa skattelagar bättre än alla tidigare presidentkandidater och jag är den ende som kan fixa dem”.

Vid 12-tiden (svensk tid) på onsdagen kommenterade Donald Trump på Twitter att MSNBC publicerat hans deklaration från 2005. Han frågar sig om någon tror på reportern och kallar det ”FAKE NEWS!”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet