Uppgifter: Saudiarabien planerar att erkänna

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien planerar att erkänna att journalisten Jamal Khashoggi dödats inne på landets konsulat i Istanbul, Turkiet. Detta rapporterar CNN och hänvisar till anonyma källor. Enligt källorna förbereds en rapport som säger att han ska ha dött under ett förhör som gick fel.

Samma kväll som turkisk polis genomför sin inspektion inne i Saudiarabiens konsulat i Istanbul kommer nu sensationella uppgifter om ett snart erkännade.

Turkiska myndighetskällor har redan under en dryg vecka sagt till flera nyhetsbyråer att det finns bevis för att journalisten dog inne på konsulatet. Donald Trump har sagt hotat med ”sträng bestraffning” om det visar sig att Saudiarabien ligger bakom journalistens försvinnande.

Källa: De kommer ställas inför rätta

Enligt CNN har tv-kanalen kontakt med två olika källor med insyn i en rapport som håller på att tas fram av Saudiarabiska myndigheter.

I rapporten planerar Saudiarabien att erkänna att Jamal Khashoggi dödats inne på landets konsulat. En av källorna påpekar att rapporten fortfarande kan komma att ändras innan den offentligörs. Den andra källan säger att rapporten sannolikt kommer att slå fast att det här gjordes utan tillstånd och att de som är ansvariga kommer att ställas inför rätta, enligt CNN.

”Stora konsekvenser för Saudiarabien”

Planen ska ha varit att förhöra Jamal Khashoggi, som bland annat arbetade för Washington Post, och sedan föra honom från konsulatet till Saudiarabien. Men någonting gick fel, enligt källorna.

– Det här är sensationella uppgifter som gör gällande att Saudiarabien förbereder ett erkännande, säger Stina Blomgren, SVT:s Mellanösternkorrespondent, till Aktuellt.

Hon fortsätter:

– Det här har redan fått väldigt stora konsekvenser för Saudiarabien som förbereder en stor konferens inom kort där många av deltagarna har hoppat av. Det får stora konsekvenser ekonomiskt för kungadömet och också för relationen med USA. Det är i ljuset av detta som man får se det här erkännandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.