Människor flyr från London Bridge-området efter uppgifterna om skottlossning. Foto: Dominic Lipinski, AP, TT

Två höggs ihjäl i terrordådet i London

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har dött och tre andra vårdas på sjukhus efter det terrordåd som ägde rum nära London Bridge i centrala London under fredagen. Den misstänkte gärningsmannen, som tidigare dömts för terrorplaner, sköts också till döds på platsen.

Polisen kallades till en plats nära London Bridge klockan 14.58 svensk tid efter att en man attackerat flera personer med kniv.

I en video från händelsen syns hur flera personer ur allmänheten har brottat ner och håller fast gärningsmannen. Videon visar också hur beväpnad polis anländer till platsen, och att skott avlossas.

Terrordådet vid London Bridge

Avled på platsen

Gärningsmannen sköts av polis och avled på platsen. Mannen bar något som uppfattades som en slags bombväst, men polisen konstaterade senare att det var en typ av attrapp.

I knivattacken dödades en man och en kvinna. Ytterligare tre personer skadades. Det är i nuläget oklart hur allvarliga skador det rör sig om, men personerna vårdades under natten till lördag fortfarande på sjukhus.

Polisen klassar händelsen som en terrorattack. De vill dock inte spekulera om motivet än. Men polisen har bekräftat att mannen sedan tidigare är dömd för att ha planerat terrorbrott.

Människor flyr från London Bridge-området efter uppgifterna om skottlossning. Foto: Dominic Lipinski, AP, TT

Ska ha startat på konferens om fångrehabilitering

Fredagens dåd startade vid Fishmonger's Hall som ligger på norra sidan av bron. Där hölls en konferens om rehabilitering av brottslingar, anordnad av Cambridge-universitetet, som mannen ska ha deltagit i. Det är också på evenemanget som polisen tror att han inledde attacken, rapporterar The Guardian.

Gärningsmannen tog sig sedan ut på London Bridge, där personer ur allmänheten ingrep och lyckades stoppa honom. Londons borgmästare Sadiq Khan gjorde ett uttalande under eftermiddagen där han tackade dem å alla Londonbors vägnar.

Bilder från platsen visar hur personer evakueras från närbelägna Borough Market. På sociala medier cirkulerade tidigt bilder som visar hur en lastbil står på tvären över vägbanorna, mitt på bron. Flera utryckningsfordon syns också i filmerna.

Poliser vid avspärrningar nära London Bridge. Foto: Dominic Lipinski, AP, TT

Boris Johnson har riktat ett tack till blåljuspersonalen som snabbt var på plats:

-Jag hålls uppdaterad om händelsen på London Bridge och vill tacka polisen och alla blåljusmyndigheter för deras omedelbara insats, sa han på en presskonferens under kvällen.

Tidigare attack på samma ställe

Den 3 juni 2017 utfördes en terrorattack då en bil körde in i folk på London Bridge och flera knivhöggs. Många drar sig nu till minnes den händelsen som krävde åtta dödsoffer.

SVT:s utsände reporter på plats, Jonas Sverin, berättar att Londonborna har varit på helspänn de senaste åren.

– 2017 var det flera stora terrorattacker, bland annat vid London Bridge och Borough Market där flera personer knivhöggs av terrorister, så folk har ögonen öppna för att något sådant här kan inträffa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet vid London Bridge

Mer i ämnet