Svensk dödades i terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

En svensk dödades i fredagskvällens terrordåd i Paris, och ytterligare en person skadades. Det uppger svenska Utrikesdepartementet för SVT Nyheter. Sveriges ambassad i Paris uppmanar på UD:s hemsida svenskar i staden att stanna hemma.

Svenska UD har fått bekräftat att en svensk dödades i terrorattackerna i Paris.

– Vi har tyvärr fått meddela anhöriga att en svensk har dödats och en svensk har skadats, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i Ekots lördagsintervju.

Skedde i centrala Paris

Flera av attackerna skedde i centrala Paris. Den första skottlossningen inträffade vid en bar nära sjukhuset Hopital Saint Louis, ett stenkast från Canal Saint-Martin, ett populärt barstråk en bit från Place de la Republique.

SVT Nyheter har talat med flera svenskar som befinner sig i Paris. En av dem är Kai Lindstedt, som sökte skydd i en källare på en restaurang i närheten av där attackerna ägt rum. Hon berättar att hon tillsammans med några andra barrikaderat sig.

– Stämningen är väldigt obehaglig. Alla är rädda. De flesta av oss har kompisar som befinner sig på de här ställena, som vi inte fått tag på och som vi inte vet var de är.

– Det var inte såhär vi tänkte spendera vår fredagskväll. Allt det här händer i mitt kvarter. Det är oerhört obehagligt. Jag vet inte hur jag ska kunna känna mig säker att gå ut igen efter det här.

Manar till försiktighet

Svenska ambassaden manade under natten svenskar i Paris till försiktighet.

”Ambassaden följer händelserna i Paris noga. Vi råder svenskar att följa händelserna i media, lyssna till de franska myndigheternas råd, att undvika stora folksamlingar, att stanna hemma samt kontakta anhöriga i Sverige”, skriver ambassaden på UD:s hemsida.

Den svenska polisen har aktiverat katastrofregistrering via numret 114 14, efter händelsen i Paris.

Dit kan den som har en anhörig man inte får tag på ringa och lämna uppgifter, skriver polisen på webben.

SAS följer utvecklingen

Undantagstillstånd råder i hela Frankrike men de svenska flygbolagen har inte beslutat om några restriktioner än så länge.

– Som det ser ut nu så flyger vi. Vi följer råd från UD och franska myndigheter. Vi följer utvecklingen. Vi har tre, fyra flighter till Paris under dagen, uppger SAS pressjour.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet