Tysk underrättelsetjänst ska ha övervakat ett antal EU-länders ambassader och myndigheter, avslöjar den tyska tidningen Der Spiegel. Foto: TT

Uppgifter: Tyskland spionerade på EU-länder

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska underrättelsetjänsten BND genomförde fram till 2013 omfattande övervakning av ett antal EU-länders ambassader och myndigheter. Även USA ska ha varit mål för övervakningen, skriver den tyska tidningen Der Spiegel i sin nätupplaga.

Enligt rapporten informerades den tyska förbundsdagens kontrollorgan av regeringen på onsdagskvällen om den senaste avlyssningsskandalen.

Avslöjandet väcker nu krav på att en utredning tillsätts för att ta reda på om olagliga metoder använts under övervakningen. Den centrala frågan, enligt Der Spiegel, är vem eller vilka som kände till avlyssningen och vem som tagit initiativ till denna.

USA övervakade Merkel

Övervakningen upphörde enligt den tyska tidningen 2013, det vill säga samma år som den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerat på sina europeiska allierade – däribland även den tyska förbundskanslern Angela Merkels telefon.

Det avslöjandet ledde då till skarpa tyska protester mot USA, och kommenterades av Merkel med: ”Man spionerar inte på sina vänner”, enligt Der Spiegel.

Även i våras förekom medieuppgifter om att den tyska underrättelsetjänsten hjälpt USA att spionera på höga tjänstemän i EU-kommissionen samt ett antal EU-länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.