Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferad från Kustbevakningens flygplan. Fotot är taget 27 september. Foto: Kustbevakningen/TT

Uppgifter: USA hade information på förhand om planer på ukrainsk attack mot Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader i förväg visste USA om att det fanns planer på sabotage mot gasledningen Nord Stream. Det rapporterar Washington Post med hänvisning till läckta CIA-dokument. Enligt dokumenten ska en ukrainsk specialstyrka planerat en attack.

Amerikanska CIA ska redan i juni i fjol fått reda på att en mindre grupp från en ukrainsk specialstyrka hade planer på ett attentat mot Nord Stream. Det visar läckta CIA-dokument som har spridits på plattformen Discord, och är en del av den så kallade Pentagonläckan, rapporterar Washington Post.

I september sprängdes gasledningarna Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm, och händelsen utreds fortfarande. Vem som låg bakom är ännu oklart och teorierna har varit många. Men enligt Washington Post är de nya uppgifterna det hittills tydligaste beviset på att Ukrainas regering var inblandad i sprängningen. 

Sabotage mot Nord Stream

Tidigare i år rapporterade New York Times att amerikanska underrättelseuppgifter gjorde gällande att det kan ha varit en pro-ukrainsk grupp som sprängde gasledningarna, vilket tillbakavisades av Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: TT samt SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet