Foto: SVT

Magda Gad: ”Upplever att han bedriver personlig hämnd mot IS”

Uppdaterad
Publicerad

Expressens utrikesreporter Magda Gad, på plats i Mosul, har träffat irakiern Falah Aziz, som inför kameran hävdar att han skurit huvudet av 50 människor. – Han bedriver en personlig hämnd mot IS och känner att han gör rätt, berättar hon för SVT.

Magda Gad har på plats träffat irakiska poliser och soldater som torterar och mördar fångar i Irak.

LÄS MER: Irakiska styrkor torterar och skär halsen av tillfångatagna IS-soldater

Terroriströrelsen IS

En av dem är irakiern Falah Aziz som stri­der tillsammans med den irakiska fede­rala polisens 5:e division. Han kallar sig för halshuggaren och hävdar att han har skurit huvudet av 50 levande människor och dödat 130.

Filmer som Expressen tagit del av visar hur irakiska soldater torterar och dödar tillfångatagna IS-soldater. Foto: Expressen TV

På filmer, som han har i sin mobiltelefon oich visar för Magda Gad , visas hur han skär halsen av en ung man, omgärdad av ett antal irakiska poliser.

Andra filmer uppges visa hur Falah Aziz går runt med ett avhugget huvud tillsammans med irakiska styrkor. Soldaterna misshandlar en samling män, som sitter bakbundna med huvor och ögonbindlar på ett golv.

”Helt utomrättsligt”

Magda Gad, på plats i Mosul, berättar för SVT att hon redan 2016 bevittnade den här formen av tortyr och avrättningar, men att det först nu i och med Falah Aziz vittnesmål varit möjligt att visa detta offentligt.

– Jag har varit i Irak i ett års tid och bevittnade tortyr redan i juni 2016 och även utromsrättsliga avrättningar. Det har tagit tid att journalistiskt lägga fram det med bevis, men det har vi nu när Falah Aziz pratar om det här inför kameran. Och han har gett oss videor där han halshugger folk. Det är viktigt att poängtera att det är polisen på marken som tar beslut om vem som är IS och inte. Det är helt utomrättsligt och man kan inte veta om det är IS-terrorister eller civila som torteras och mördas.

”Känner att han gör rätt”

Falah Aziz berättar öppet inför kameran att han skurit huvudet av 50 levande människor och dödat 130, och enligt Magda Gad upplever han själv att han bedriver en personlig hämnd med syfte att skipa rättvisa för Iraks invånare.

– Han var väldigt öppen med att han gör det här. Han bedriver en personlig hämnd mot IS och känner att han gör rätt. Och att han genom att göra så här återupprättar hedern för Irak.

Enligt Magda Gad har många av Mosuls invånare vid det här laget förlorat förmågan att känna medlidande för andra i en situation där gränserna mellan rätt och fel och liv och död blivit allt mer suddiga.

– Det är absolut många som känner så. Och det är då det blir så kaotiskt och destruktivt i ett krig när man drivs av personliga hämndbegär. I ett krig blandas liv och död ihop och när allt runt omkring är så mörkt är det mycket lättare att själv fallla ned i det här mörktet. Och Falah Aziz är en av dem som  drabbats – han har gått över alla gränbser. Och han säger själv att han räknar med att han ska dö.

”Skapar hämndspiral”

Magda Gad säger till SVT att de handlingar som  nu begås – vare sig de riktas mot IS-soldater eller civila – endast skapar en hämdspiral, något som i slutändan kan leda till att ett nytt IS föds.

– Det är enormt problematiskt. Det handlar om förbrytelser som är förbjudna. Det som händer när man begår såna här handlingar i krig är att man skapar en hämndspiral och troligen ett nytt IS.

LÄS MER: Analys: Snart kan IS stå helt utan ”egna” landområden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet