Foto: Scanpix

”Assad står på sitt sista ben”

Uppdaterad
Publicerad

Abdulbaset Sieda från Uppsala ska ena motståndsgrupperna, men får bara tre månader på sig.

Syriska nationella rådet har valt Uppsalabon Abdulbaset Sieda till ny ledare, sedan hans företrädare Burhan Ghalioun tvingats bort. SVT når den nya ledaren i Istanbul.

-Alla är medvetna och övertygade om att vi måste jobba tillsammans för att stödja vårt folk och fortsätta kampen mot regimen, säger han.

-Assad står på sitt sista ben.

Från dag ett har den syriska oppositionen kämpat för att sluta leden mot president Bashar al-Assad vars 15 månader långa kväsning av upproret har krävt tusentals dödsoffer. Syriska nationella rådet (SNC), som samlar en brokig skara oppositionsgrupper under ett tak, har skakats av intern splittring. På lördagen valdes den nye ledaren vid ett möte i Istanbul.

Uppsalabon Abdulbaset Sieda, en av rådets kurdiska representanter med digra oppositionella meriter, övertar ansvaret i tre månader.

Lång erfarenhet

Sieda satt redan i ledningen för SNC och andra dissidenter beskriver honom som en person med bra förhållande till rådets olika grupper.

-Han har ett långt förflutet mot regimen och han har goda relationer till alla grupper, sade aktivisten Hozan Ibrahim, fram till lördagen även han rådsmedlem, till TT.

-Efter Burhan Ghalioun tror jag att han blir ett bra val.

Själv ser Sieda som sin främsta uppgift att utöka SNC och att tala med andra oppositionella ledare för att få med dem i rådet, som av vissa anklagats för att domineras av islamister.

Reformera rådet

-Det viktigaste nu är att reformera rådet och att ge det en ny struktur, sade Sieda till Reuters.

Ansvaret som faller på den nye ledaren är tungt. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanade tidigare på lördagen till samtal med alla parter, ledda av Kreml. Det, menar Ryssland, är den enda vägen ur krisen i Syrien som nu är ”på gränsen” till ett fullskaligt inbördeskrig.

Lavrov sade att Ryssland stöder en politisk sorti för president Bashar al-Assad bara om det syriska folket enas om det.

-Det är oacceptabelt att påtvinga villkor för dialog utifrån.

Under dagen dödades minst 35 människor i Syrien, varav 20 i hårda granatangrepp i Daraa-provinsen, enligt uppgift från aktivistgruppen Syriska nätverket för mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet