Ursula von der Leyen kan bli första kvinna att leda EU

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen är ett politikerproffs som nu kan bli den första kvinna att leda den alltmer splittrade Europiska unionen. När jag träffade henne under ett Sverigebesök talade hon varmt om den svenska barnomsorgen.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Kristdemokratiska Ursula von der Leyen är sedan länge ett av de tunga namnen i tysk politik. Jag träffade henne då hon hade uppdrag att reformera den tyska barnomsorgen. Hon besökte förskolor i Stockholm, omsvärmad av sin förtjuste kollega Jan Björklund (L).

Förespråkare av svensk modell

Barnafödandet i Tyskland var lågt och förskolor ingen rättighet för alla. Hon ville ha en föräldraförsäkring enligt svensk modell, även med obligatoriska pappamånader.

Men det var framförallt pedagogiken i den svenska barnomsorgen som hon lyfte fram i intervjun för SVT. Det är viktigt att barn får vettig och genomtänkt stimulans och inte bara förvaras för att föräldrarna ska kunna jobba, ansåg von der Leyen.

Sedan dess har reformer genomförts i familjepolitiken i Tyskland och alltfler kvinnor arbetar utanför hemmet. Men de allra flesta tyska mammorna jobbar deltid, även när barnen kommer upp i skolåldern. 

Hon är en av förbundskansler Angela Merkels närmaste förtrogna och har nämnts som tänkbar efterträdare. Men hon anses stå politiskt alltför nära Merkel för att utgöra ett alternativ som signalerar förnyelse.

Vill se utökat försvarssamarbete

Det var kontroversiellt att utse en kvinna till försvarsminister och von der Leyen blev impopulär sedan hon försökt att städa upp i några politiskt dunkla hörn i den tyska armén. Hon har på senare tid även profilerat sig i frågan om ett utökat försvarssamarbete inom EU, en fråga som blivit alltmer aktuell på den europeiska dagordningen.

Ursula von der Leyen är läkare och kommer från en politikerfamilj. Hon talar flytande franska och engelska och har en ovanligt stor egen familj med inte mindre än sju barn. Hon har gjort en spikrak karriär, från poster i delstaten Niedersachsen till tunga uppdrag på riksnivå.

Den långa politiska erfarenheten tar hon med sig när hon nu svingar sig ännu högre upp – till toppen av den europeiska unionen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.