Arkivbild: Amerikanska soldater stationerade i Wiesbaden, Tyskland. Foto: Michael Probst/AP

USA drar tillbaka tusentals soldater från Tyskland

Publicerad
Omkring 12 000 av de totalt 34 500 amerikanska soldater som är stationerade i Tyskland ska dras tillbaka, det meddelade USA:s försvarsminister idag. Som skäl för beslutet uppger president Donald Trump att Tyskland inte bidrar tillräckligt till försvarsalliansen Nato.

Att USA planerar att dra ned sin militära närvaro i Tyskland är känt sedan tidigare, men det är först nu försvarshögkvarteret Pentagon anger omfattningen. Av de närmare 12 000 soldaterna som ska lämna Tyskland kommer drygt hälften att återvända till USA. Övriga kommer att stationeras i andra Natoländer, som Belgien, Italien och Polen. Kvar i Tyskland blir omkring 25 000 amerikanska soldater.

”Åker snålskjuts på Nato”

Beslutet att ta hem trupp från Tyskland ligger i linje med president Trumps löften att minska USA:s militära engagemang i omvärlden. Samtidigt säger Trump att neddragningen åtminstone delvis beror på Tysklands ovilja att bidra tillräckligt till Nato ekonomiskt.

Enligt försvarsminister Mark Esper är omfördelningen tänkt att stärka Natos närvaro i Svarta havsregionen.

”Jag är säker på att alliansen stärks av detta”, säger försvarsministern enligt New York Times. Esper tillägger att de första förflyttningarna kan ske redan om några veckor.

Säkerhetspolitisk hörnsten

USA har i dag totalt 47 000 militärer och civil personal stationerad i Tyskland. USA:s truppnärvaro där har av väst setts som en säkerhetspolitisk hörnsten under hela efterkrigstiden. Tyskland är också en knytpunkt för amerikanska operationer i Mellanöstern och Afrika. Genom att flytta trupper från Tyskland till länder i Östeuropa vill USA samtidigt skicka signaler till Ryssland att man finns kvar i området, redo att stå emot en rysk aggression.

Riskerar gå om intet

Beslutet att dra ned på närvaron i Tyskland har mötts av kritik inte bara från Natohåll utan också inifrån Trumps egna politiska led. 22 republikanska kongresspolitiker skriver, enligt nyhetsbyrån AP, i ett brev till presidenten att beslutet är ”en gåva till Ryssland” och hotar USA:s nationella säkerhet.

Omfördelningen av trupp kommer att kosta USA miljardtals dollar och ta flera år att genomföra. Hela planen riskerar dessutom att gå om intet om Donald Trump förlorar mot demokraten Joe Biden vid valet i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer