USA:s utrikesminister Antony Blinken. Foto: ALEX BRANDON/TT

Uppgifter: USA förbereder evakuering av ambassadpersonal i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s ambassad i Kiev förbereder att skicka hem personal som inte är nödvändig för verksamheten tillsammans med deras familjer, rapporterar flera amerikanska medier.

Ambassaden i Ukrainas huvudstad Kiev har begärt att utrikesdepartementet ska bemyndiga avresan för ”icke nödvändig personal och deras familjer” uppger CNN och hänvisar till flera centralt placerade källor.

En talesperson för utrikesdepartementet sade att de ”inte har något att meddela just nu”, och tillade: ”Vi genomför rigorös beredskapsplanering, som vi alltid gör, i händelse av att säkerhetssituationen försämras.” En talesperson för ambassaden avböjde att bekräfta och hänvisade CNN till utrikesdepartementet i Washington.

Kriget i Ukraina

Även Fox News rapporterar nyheten på lördagen och tillgäller att en evakuering kan inledas redan på måndag, enligt deras källor.

Nästa vecka väntas utrikesdepartementet även uppmana amerikaner att börja lämna Ukraina med kommersiella flyg, ”medan dessa fortfarande är tillgängliga” rapporterar Fox och hänvisar till uttalande av en tjänsteman i utrikesförvaltningen.

Den finansiella nyhetstjänsten Bloomberg var bland de första att rapportera uppgiften på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet