Foto: TT/Tony Dejak

USA förbjuder alla smaksatta e-cigaretter förutom de med mentol- och tobakssmak

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla populära e-cigarett-smaker förbjuds i USA. I fortsättningen kommer endast e-cigarett-vätskor med mentol- och tobakssmak att få säljas.

Den amerikanska folkhälsomyndigheten ger nu tillverkare, distributörer och försäljare av smaksatta e-cigarett-vätskor en 30 dagars tidsfrist för att få bort produkterna från handeln.

– USA har aldrig sett en sådan epidemi av beroende spridas så snabbt, säger USA:s hälsominister Alex Azar i ett uttalande.

Har debatterats flitigt

Många ungdomar i USA använder e-cigaretter, framför allt smaksatta med frukt, mentol eller mint.

E-vätskorna har också debatterats flitigt i USA under hösten efter att 39 människors dött och 2 000 skadats efter att ha använt e-cigaretter. Enligt amerikanska hälsomyndigheter är vitamin E-acetat den troliga orsaken bakom de lungskador som vätskorna orsakat.

Vitamin E-acetat används i en rad livsmedel och hygienartiklar, som hudkrämer, och kan hämma lungfunktionen vid inhalering. Det kan också användas för att binda vätska och göra oljor tjockare, som sedan kan rökas i e-cigaretter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.