Import och försäljning av Huawei-artiklar blir förbjudet i USA. Arkivbild. Foto: Chinatopix/AP/TT

USA förbjuder försäljning av Huawei-telefoner

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta tillsynsmyndighet för telekommunikation beslutar att hindra Kina-baserade Huawei och ZTE från att sälja artiklar i USA, rapporterar Reuters.

Myndigheten som ansvarar för etermedier, FCC, uppgav under fredagen att det antagit slutgiltiga regler som förbjuder försäljning eller import av utrustning som anses utgöra en nationell säkerhetsrisk för USA.

Åtgärden, som krävs enligt en lag från 2021, kommer att påverka bland annat Huawei Technologies, ZTE Corp och Hytera Communications, enligt ett uttalande från FCC.

– De åtgärder vi vidtar i dag omfattar basstationsutrustning som går in i våra nätverk. Det täcker telefoner, kameror och WiFi-routrar som går in i våra hem, säger Jessica Rosenworcel, ordförande för FCC, enligt Financial Times.

Begränsningen är USA:s senaste tillslag mot de kinesiska teknikjättarna drivet av en oro att Peking skulle kunna använda dem för att spionera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.