Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetspolisens chef för kontraspionage, Daniel Stenling, berättar varför Sverige är särskilt utsatt för spionage just nu. Foto: SVT

Säpo: Därför är Sverige väldigt utsatt för spionage

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett land som är väldigt utsatt för spionage – en ”trend” som Säkerhetspolisen, Säpo, sett under flera års tid.

– Vi pratar om tre aktörer, Ryssland, Kina och Iran, som har ökat sina aktiviteter mot Sverige, säger Daniel Stenling, chef på Säkerhetspolisens kontraspionage, i SVT:s Aktuellt.

I dag inleddes rättegången mot de två bröder som misstänks ha arbetat åt rysk underrättelsetjänst i tio år, samtidigt som en av bröderna arbetat både inom Säpo och militärens motsvarighet Must. Bröderna själva nekar till anklagelserna.

I dag häktades även en annan man med rysskopplingar misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA i ett annat ärende.

Enligt Daniel Stenling finns det många olika anledningar till varför Sverige är väldigt utsatt för spioneri och annan underrättelseinhämtning.

– För Rysslands del handlar det om att Sverige ligger i en väldigt intressant position. Vi ligger i Östersjöregionen och i närheten av Arktis som är riktigt intressanta regioner för Ryssland.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.