Utanför baren i Dayton, Ohio sköts nio personer till döds och över 20 personer skadades. Foto: John Minchillo/TT

”USA gör inte tillräckligt för att skydda människors trygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty USA varnar för resor till landet på grund av den senaste tidens masskjutningar, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Resenärer till USA bör vara försiktiga med tanke på att landet inte på ett adekvat sätt skyddar människors rätt att vara säker, skriver Ernest Coverson som är kampanjchef för End Gun Violence.

Amnesty USA menar att många aspekter av livet i landet har påverkats på något sätt av den obehindrade tillgången till vapen, och att politiker prioriterat vapenägande före grundläggande mänskliga rättigheter. På så sätt misslyckas den amerikanska regeringen, enligt organisationen, att skydda människors rättigheter och säkerhet.

Svenska amnesty: ”Saknas politisk vilja att ta tag i problemen”

– Det här är ett väldigt skarpt och tydligt budskap som visar att det råder en människorättskris av enorma proportioner i USA. Vi måste börja prata om vapensituationen utifrån ett människorättsperspektiv. Detta är ett kommunikativt och skarpt sätt att kommentera att USA:s regering prioriterar tillgång till vapen över människoliv och att det saknas politisk vilja att på allvar ta tag i problemen med masskjutningar, säger Johanna Westeson, sakkunnig vid Amnesty International Sverige.

Vapentillgången i USA är en fråga som diskuteras vid varje stor skjutning i landet, menar universitetslektorn i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad Frida Stranne.  Hon menar dessutom att frågan involverar de båda stora partierna i amerikansk politik, Demokraterna och Republikanerna och att frågan inte går att skära över partigränser.

Svenska utrikesdepartementet avråder inte från resor till landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.